Van Gaal boos op Ajax om transfer Perez

Louis van Gaal, voetbaltrainer van AZ, heeft woedend gereageerd op de bekendmaking van Ajax dat AZ-aanvaller Kenneth Perez vanaf volgend seizoen drie seizoenen in Amsterdam speelt.

Van Gaal betichtte Ajax van een transfertactiek die “laag bij de gronds“ is. De Deense aanvaller van AZ is een driejarige verbintenis overeengekomen. Ajax, dat ruim tweeënhalf miljoen betaalt voor de 31-jarige Deen die tot medio 2007 in Alkmaar onder contract stond, maakte de transfer gisteren bekend, vlak voor AZ op eigen veld het kwartfinaleduel speelde tegen MVV. Temeer omdat nog geen handtekeningen zijn gezet vond Van Gaal dat niet netjes en hij reageerde vooral fel in de richting van Martin van Geel, de technisch directeur van Ajax die dezelfde functie bekleedde bij AZ.

Van Gaal noemde Ajax herhaaldelijk “mijn club“. Daarmee wilde de oud-coach en ex-technisch directeur van de Amsterdamse clubaangeven dat hij zich nog steeds Ajacied voelt. “Daarom ben ik ook zeer teleurgesteld in de handelwijze van mijn club.“ Hij kon er niet over uit dat Ajax de transfer van Perez twee uur voor het begin van de met 4-0 gewonnen wedstrijd tegen MVV bekend had gemaakt.

“Ja, ik weet dat mijn club een beursgenoteerd bedrijf is en dat het bekendmaken van gevoelige informatie aan strikte regels is gebonden. Maar ik weet ook dat je als directielid niet informeel met de media kan praten en dat je ook niet mag lekken naar de pers. Dat heeft Van Geel in de zaak-Perez wel degelijk gedaan, maar dat zal hij wel ontkennen.“

Perez is de tweede grote aankoop van Ajax voor volgend seizoen. Op zoek naar versterkingen legde de club ook Jaap Stam vast. Ajax neemt dit seizoen afscheid van minimaal elf spelers.

Perez is bezig aan zijn zesde seizoen bij AZ. Hij maakte in tweehonderd competitiewedstrijden 66 treffers. Perez speelt graag achter de spitsen, maar is ook op de linkerflank inzetbaar. Perez verklapte al eerder dat hij nog graag een keer voor de Amsterdamse club wilde uitkomen.

Volgens Marcel Brands, directeur voetbalzaken van AZ, waren de besprekingen over de overgang van Perez nog niet afgerond. “Ajax heeft de belangen van AZ geschaad. Ze hadden het nieuws net zo goed een dag later bekend kunnen maken. Dan was de hele transfer wel helemaal afgerond.“

AZ liet zich niet afleiden door alle commotie en plaatste zich ten koste van MVV moeiteloos voor de halve finales van het nationale bekertoernooi. Daardoor blijft AZ op drie fronten actief; ook in de competitie en in de UEFA-beker is AZ nog in de race.

Gisteren werd ook bekend dat rechtsbuiten Martijn Meerdink (29) zijn contract bij AZ zijn contract tot medio 2010 heeft verlengd.