The Descent

Zes vrouwen maken elk jaar uitstapjes en doen dan aan extreme sporten zoals wildwatervaren. Nadat het dochtertje van een van hen is omgekomen gaan ze, om haar op te beuren, met z'n allen een nog onontdekte grot in. Bij de afdaling komen ze steeds meer in de problemen. De enige weg terug stort in en waar de uitgang zich bevindt, is een raadsel. Horrorregisseur Neil Marshall (Dog Soldiers) laat op overtuigende wijze hun toenemende paniek en afnemende solidariteit zien. Dan komen er wat creaturen voorbij en horen we onheilspellende geluiden. Aha! In de grot bevindt zich een gedegenereerde soort die door de duisternis in de grot blind zijn maar hun prooi feilloos vinden door gebruik te maken van de akoestiek van de claustrofobische ruimte. Dan is het gedaan met de psychologische studie naar vrouwen in crisis en is het tijd voor bloederige taferelen. Die zijn soms door het gebruik van fakkels en noodvuurpijlen prachtig uitgelicht, maar vaak is moeilijk te zien wie er precies belaagd wordt. En ten slotte kan het je helemaal niet meer schelen wie er wel of niet overleeft.

The Descent. Regie: Neil Marshall. Met: Shauna McDaonald, Natalie Mendoza, Alex Reid. In: 29 bioscopen.