Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Een analyse van de crisis rond de Iraanse nucleaire activiteiten. Wil Iran een eigen kernenergieprogramma ontwikkelen of een atoombom maken? Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland zijn niet van plan het antwoord op deze vraag rustig af te wachten nu Iran twee kerncentrales heeft heropend. Morgen wordt een resolutie ingediend bij het Internationaal Atoomagentschap (IAEA), de nucleaire waakhond van de VN. Als het IAEA akkoord gaat, wordt de zaak doorverwezen naar de Veiligheidsraad en kan Iran economische sancties opgelegd krijgen. Daarnaast een reportage over Drenthe, de enige Nederlandse provincie waar in 2005 geen enkele moord werd gepleegd. Maar dat was vroeger wel anders! De film 'Het Zwijgen', op het filmfestival in Rotterdam te zien, draait om drie gruwelijke moorden, begaan in 1927 op de Drentse hei. In Drenthe bestaat zelfs een heuse traditie van moordliederen. Ned.2, 18.20-18.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Aandacht voor de film Good Night, and Good Luck (VS, 2005) van de acteur/regisseur George Clooney. De film, die is uitgekozen als slotfilm op het International Film Festival Rotterdam, heeft onlangs een aantal Oscar-nominaties in de wacht gesleept. In de reportage veel archiefmateriaal over één van de hoofdpersonen in de film, de televisiejournalist Edward R. Murrow. Ned. 2, 18.20-18.50u.20.20-23.00u.

kunst/film

NPS Korte Film: Speel met me. Korte film van Esther Rots waarin een jonge vrouw zich in een zomers Hollands landschap in een bootje door het water laat slepen, waarbij zij zich overgeeft aan de absurde logica van haar dagdromen. Ned. 1, 21.35-22.00u.

Cinema.nl: IFFR 2006. In het dagelijks verslag van het International Film Festival Rotterdam vanavond aandacht voor Land of the Blind en Song of Songs, die meedoen aan de Tigercompetitie en aan de film The three burials of Melquiades Estrada van Tommy Lee Jones. Presentatie: Ronald Ockhuysen. Ned.3, 0.05-0.35u.

praatprogramma

De wereld draait door. Zanger Huub van der Lubbe is gast en vertelt over de indrukwekkende carrière van De Dijk. De band viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum. Van de Belgische tekenaar Ever Meulen is onlangs een nieuw boek gepubliceerd. Hij was vele malen verantwoordelijk voor de cover van de New Yorker en HUMO. Hij is ook bekend door zijn tekeningen in NRC Handelsblad en Vrij Nederland. Verder als gast actrice Saskia Mulder, zus van ex-supermodel Karen Mulder. Ze speelde in de film 'Beach' en is vanaf donderdag te bewonderen in de Engelse horrorfilm The Descent. Ned.3,

DOCUMENTAIRE

Honey we're killing the kids. Documentaireserie waarin ouders worden geconfronteerd met de verwoestende effecten die hun levensstijl heeft op de kinderen. BBC1, 20.00-21.00u.

Millenniumkinderen 2005: Speeltijd. Engelse documentaire warin 25 kinderen die allen geboren zijn in het jaar 2000, met grote regelmaat worden gevolgd vanaf hun eerste levensjaar tot aan hun volwassenheid. Canvas, 20.50-21.45u

A passion for churches: Mount Zion Church, Quarrier's village. Serie documentaires over particulieren die vechten voor het behoud van Britse kerkgebouwen. BBC2, 20.30-21.00u.

When expeditions go wrong:Climber hostages. Vier bergbeklimmers zaten op een berg in Kyrgystan toen ze door geweervuur werden gedwongen om naar beneden af te dwalen. Daar werden ze opgewacht door een vijandelijke bende. National Geographic, 21.00-22.00u.

Who do you think you are? Niewe reeks afleveringen van een documentaire serie waarin bekende Britten hun stamboon traceren. BBC2, 22.00-23.00u.

Bob Geldof in Afrika: Four Horsemen. Britse documentairereeks waarin de zanger Bob Geldof een reis door Afrika maakt. Geldof zet zich al jaren in voor Afrika en bindt de strijdt aan met de honger en de armoede op dat continent. In Oeganda wordt hij geconfronteerd met de gevolgen van oorlogsmisdaden op kinderen. Verder bezoekt hij projecten rond aidsbestrijding en daarna vertrekt hij naar Kenya en Soedan. Ned. 3, 0.35-1.05u.

Infotainment

Verre verwanten. Geschiedenisprogramma waarin een onbekende Nederlander en een BN'er op zoek gaan naar hun voorouders. In deze aflevering Loes Luca en Jan Groneman. Ned. 1, 22,20-23.10u.

Zwerfroute. Reportageserie over fascinerende mensen, merkwaardige gebruiken en opmerkelijke tradities. Onderwerpen zijn vanavond een bergkoerier in India, het Russische klooster van Ivolginsk, Tatoeëren in Tokio en slangenbezweerders in India. Canvas, 22.40-23.25u.

sport

Sport: Gatorade Cup. Rechtstreeks verslag en voor- en nabeschouwingen van de voetbalwedstrijd FC Groningen en PSV om de zogenoemde Gatorade Cup. Met interviews vanaf het veld. SBS 6, 20.30-22.45u.