Rente VS stijgt door

Nu Ben Bernanke het roer heeft overgenomen bij de Federal Reserve (de Fed, het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken), zijn de markten in afwachting van het nakende einde van het aanhalen van de monetaire teugels door de Fed. De termijnmarkt verwacht nog slechts één renteverhoging van 0,25 procentpunt in maart, na die van gisteren, aldus Bianco Research. Dan zal de zogenoemde Fed funds rate (de rente die de Fed de aangesloten banken in rekening brengt) uitkomen op 4,75 procent, terwijl de reële kortetermijnrente rond het langetermijngemiddelde zal komen te liggen.

Maar de markt kon het wel eens bij het verkeerde eind hebben. Om te beginnen blijft de Amerikaanse economie op volle toeren draaien. Een opleving van de consumentenuitgaven, de herstructurering van bedrijfsvoorraden, de wederopbouw na orkaan Katrina, hoge overheidsuitgaven en stijgende exporten kunnen volgens Lombard Street Research zorgen voor een economische groei van 6 procent in het eerste kwartaal. Ook de inflatie laat zich niet onbetuigd. De zogenoemde “headline inflatie' (waarin een uitgebreid scala aan producten en diensten is vertegenwoordigd) staat al zes maanden boven de 3 procent, terwijl de kerninflatie nu boven de 2 procent is beland. Tegelijkertijd is de werkloosheid tot onder de 5 procent gedaald.

Ondanks veertien renteverhogingen blijven de omstandigheden op de financiële markten vriendelijk. Op zo'n 6,5 procent is de langetermijnhypotheekrente beneden het niveau van midden 2004, toen de Fed de teugels begon aan te halen. De huizenprijsinflatie blijft boven de 10 procent. Trek die prijsstijging af van de hypotheekrente, en de reële hypotheekrente blijft negatief. De woningmarkt blijft fungeren als alternatieve kredietsector. Alleen al in het derde kwartaal van 2005 namen de consumenten voor 1 biljoen dollar aan nieuwe hypotheken op.

Nog maar drie jaar geleden hield Bernanke, toen een van de gouverneurs van de Fed, zijn beroemde toespraak over “helikoptergeld', waarin hij suggereerde dat de Fed, om de deflatie een halt toe te roepen, geld kon laten drukken en het uit de lucht kon laten vallen. De nieuwe Fed-voorzitter zal nu moeten leren zijn sporen te verdienen als inflatiebestrijder. Het is onwaarschijnlijk dat nog maar één renteverhoging van 0,25 procentpunt daartoe zal volstaan.

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Edward Chancellor