Premier van Luxemburg werkt Mittal Steel tegen

Luxemburg zal zijn belang van 5,6 procent in staalconcern Arcelor niet verkopen aan Mittal Steel. Dat zei premier Juncker van Luxemburg gisteren na een gesprek met Lakshmi Mittal die een vijandig overnamebod op Arcelor heeft uitgebracht.

“Wij wijzen het bod van Mittal af“, aldus Juncker in een verklaring aan het Luxemburgse parlement. Luxemburg is met zijn belang in Arcelor niet uit op kortetermijnwinst, zei Juncker.

De topman van Mittal zei tegen persbureau Dow Jones dat hij het gesprek met Juncker “zeer constructief“ had gevonden. Maar Juncker zei dat Mittal zijn bezorgdheid over het vijandige bod niet heeft kunnen wegnemen. Arcelor heeft 6.000 werknemers in Luxemburg en is daarmee de grootste private werkgever van het land.

Juncker besprak de situatie rond het vijandige bod op Arcelor vanmorgen in Parijs met de Franse premier Dominique de Villepin. Zij zeiden na afloop het eens te zijn over hun reactie, maar welke die is zeiden ze niet. Later vandaag zou Juncker met de Franse president Chirac overleg voeren. De Franse minister van Financiën en Economie, Thierry Breton, zei gisteren in het Franse parlement dat hij nog nooit zo'n “slecht voorbereide“ overnamepoging heeft gezien als die van Mittal op Arcelor.

Mittal ontmoet vandaag de Waalse regering en eurocommissaris Kroes (Mededinging). Kroes zei gisteren in het Europees Parlement dat ze “niet op voorhand tegen grote overnames“ is.

Arcelor overweegt een samenwerkingsverband met een Aziatische staalproducent om een overname door Mittal te bemoeilijken. Dat zei financieel bestuurder Gonzalo Urquijo van Arcelor gisteren op een persconferentie in Madrid. Urquijo zei ook dat Arcelor zich met alle mogelijke juridische middelen tegen een overname zal verzetten. Bestuursvoorzitter Guy Dollé van Arcelor praat deze week met de top van het Japanse Nippon Steel, de derde staalproducent ter wereld (na Mittal en Arcelor). Dit gesprek was al gepland, zei Dollé.