Politici sleutelen aan cv in Wikipedia

Amerikaanse politici hebben in Wikipedia een nieuw podium voor hun campagnes gevonden. Medewerkers van leden van het Amerikaanse Congres hebben in het afgelopen jaar meer dan duizend artikelen, vooral biografiën, over politici veranderd in de veel gelezen online encyclopedie. Dat onthulde een Amerikaanse krant deze week.

Wikipedia is een internet-encyclopedie die door de gebruikers zelf wordt samengesteld. In principe kan iedere internetgebruiker artikelen toevoegen en bestaande artikelen wijzigen.

Wikipedia-oprichter Jimmy Wales veroordeelt het verwijderen van feitelijke informatie, zo zei hij tegen persbureau AP. Dat is in strijd met de principes van de online encyclopedie. Door het open karakter van Wikipedia is het misleiden van lezers niet vooraf te voorkomen, maar in theorie werkt de site zelfreinigend. Bovengenoemde wijzigingen waren te traceren tot computers van de leden en medewerkers van het Amerikaanse Congres. Als sanctie kregen de IP-adressen van die computers een week lang geen toegang meer tot Wikipedia.

De wijzigingen werden ontdekt door de Lowell Sun uit een regionale krant in Massachusetts. Medewerkers van de Democratische afgevaardigde Marty Meehan hebben in juni en juli 2005 informatie gewist over Meehan, bijvoorbeeld een passage over zijn niet nagekomen belofte dat hij na acht jaar zou opstappen. Ook werd gewist dat Meehan het hoogste campagnebudget van alle leden van het Huis van Afgevaardigden heeft. Vervolgens heeft een stagiair van Meehan de biografie herschreven in ronkende campagnetaal.

Andere politici troffen het slechter. De Republikein Bill Frist werd uitgemaakt voor ,,ineffectief“, zijn partijgenoot Eric Cantor ruikt volgens anonieme vijanden naar koeienstront.

Meehan nam het herschrijven licht op. In een brief aan de Lowell Sun schreef hij dat internet een plaats is voor de vrije en open uitwisseling van ideeën en opinies. Dat zijn medewerkers zijn biografie verfraaid hadden, noemt Meehan tijdverspilling.

    • Marie-José Klaver