Oscarnominatie voor Palestijns “Paradise Now'

De film Paradise Now van de Palestijns-Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad is genomineerd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. De film over twee zelfmoordterroristen won in januari al een Golden Globe.

Dat heeft de Academy of Motion Picture Arts en Sciences gisteren bekendgemaakt. ,,In Palestina zijn ze hopelijk net zo trots als wij hier'', zegt Bero Beyer, de Nederlandse producent van de film. ,,Dit is ook belangrijk voor mensen die niets met film hebben. Het is zoiets als een WK voetbalfinale.''

Paradise Now is pas de derde inzending voor de Oscars uit Palestina. Eerder stuurde de Palestijnse autoriteit onder meer Divine Intervention van Elia Suleiman (2002) in. In oktober werd Paradise Now nog als Nederlandse film bekroond met het Gouden Kalf voor beste speelfilm. ,,Het is maar welk systeem van criteria je hanteert'', zegt Beijer. ,,Voor de Oscars moet in de film de taal worden gesproken van het land dat hem inzendt.''

Paradise Now moet het opnemen tegen La Bestia nel Cuore (Italië), Joyeux Noël (Frankrijk), Sophie Scholl - Die Letzten Tage (Duitsland) en Tsotsi (Zuid-Afrika).

Brokeback Mountain van regisseur Ang Lee kreeg de meeste nominaties, acht, waaronder die voor beste film, samen met Capote, Crash, Good Night, and Good Luck. en Munich. De regisseurs van al deze films kregen ook een nominatie in de categorie beste regie: Ang Lee, Bennett Miller, Paul Haggis, George Clooney en Steven Spielberg. George Clooney is ook nog eens genomneerd als acteur (beste mannelijke bijrol) in Syriana.

Good Night, and Good Luck. en Crash kregen ieder zes nominaties. In de categorie beste actrice zijn genomineerd: Judi Dench (Mrs. Henderson Presents), Felicity Huffman (Transamerica), Keira Knightley (Pride & Prejudice), Charlize Theron (North Country), Reese Witherspoon (Walk the Line). Bij de acteurs gaat het tussen Philip Seymour Hoffman (Capote), Terrence Howard (Hustle & Flow), Heath Ledger (Brokeback Mountain), Joaquin Phoenix (Walk the Line), David Strathairn (Good Night, And Good Luck.). De Oscars worden op 5 maart in Los Angeles uitgereikt.