“Oromo's gearresteerd in Ethiopië'

Duizenden scholieren en studenten zijn de afgelopen maanden in Ethiopië gearresteerd om protesten tegen de omstreden verkiezingsuitslag te onderdrukken. De arrestanten zijn vooral Oromo's, de grootste bevolkingsgroep van het land. Dit schrijft Amnesty International in een vandaag uitgekomen rapport.

Volgens de mensenrechtenorganisatie is er de afgelopen maanden op grote schaal gedemonstreerd tegen de regering in het woongebied van de Oromo's. “Het lot van vele gevangenen is onbekend. Sommige gedetineerden zijn vrijgelaten, andere verblijven in centra waar naar verluidt regelmatig wordt gemarteld“, schrijft Amnesty. Bij demonstraties tegen vermeende verkiezingsfraude in juni en november kwamen volgens officiële cijfers tachtig mensen om. Tienduizenden werden gearresteerd en in kampen opgesloten. Een deel is weer vrijgelaten.

De gang naar de stembus in mei was historisch: voor het eerst in de duizenden jaren oude Ethiopische geschiedenis vonden er vrije verkiezingen plaats. Tegen ieders verwachting en zeker tegen de verwachting van premier Meles Zenawi in wonnen de oppositiepartijen voor het eerst een aanzienlijk aantal zetels: 161 zetels gingen naar de oppositie, 327 naar de regeringspartij van premier Meles. Volgens de oppositie pleegde de regering fraude en behaalde de oppositie een meerderheid.

Sinds de verkiezingen is het onrustig gebleven in Ethiopië. Vlak onder de oppervlakte bestaat grote wrevel onder de bevolking tegen het autoritaire regime: eerder deze maand ontaardde een religieuze processie in een gewelddadige betoging tegen de overheid. Vorig jaar werd een sportevenement aangegrepen voor protesten. Donorlanden hebben uit protest tegen de harde onderdrukking hun steun aan de regeringsbegroting deels ingetrokken. Ruim honderd oppositieleiders zitten gevangen wegens “hoogverraad“.

Het regime van premier Meles steunt in de eerste plaats op zijn bevolkingsgroep, de Tigreeërs. “s Lands invloedrijkste groep, de Amharen, had ook een belangrijk aandeel in de regering, maar bij de verkiezingen stemde de meerderheid van de Amharen op de oppositie. Als compensatie probeert Meles daarom de Oromo's aan zijn zijde te krijgen. Hij toonde zich onlangs bereid overleg te beginnen met het onder Oromo's populaire Oromo Bevrijdingsfront (OLF), een beweging waarmee Meles jarenlang weigerde te praten.

Het OLF heeft volgens de overheid ondergronds de Oromo's aangezet tot rebellie. Vooral scholieren gaven gehoor aan de oproep. Hun verzet vindt plaats ver van de hoofdstad Addis Abeba. Amnesty is de eerste organisatie die bericht over de grove repressie die volgde op deze opstand.