Nederlandse media geweerd uit Uruzgan

Het is voor Nederlandse journalisten vrijwel onmogelijk toestemming te krijgen de Afghaanse provincie Uruzgan te bezoeken. De veiligheidssituatie in de zuidelijke provincie is te slecht om er op eigen gelegenheid heen te reizen, en het Amerikaanse leger weigert Nederlandse pers mee te nemen naar Uruzgan. Voor elke vorm van reizen in Afghanistan is toestemming nodig van de “Coalition Forces'. In de praktijk zijn dat de Amerikaanse militairen.

NOVA-verslaggever Willem Lust had hulporganisatie Cordaid bereid gevonden hem per helikopter mee te nemen naar Uruzgan. ,,Maar plotseling gaven de Amerikanen geen toestemming“, vertelt hoofdredacteur John de Zwart van NOVA. “We hebben gehoord dat het Nederlandse ministerie van Defensie het heeft belemmerd.“ Dit wordt door het ministerie van Defensie ontkend.

Volkskrant-journalist Stieven Ramdharie had aanvankelijk toestemming om met de Amerikanen mee te gaan, maar die is ingetrokken. Buitenlandredacteur Cor Speksnijder van de Volkskrant: ,,We weten niet of het de Amerikanen zijn of de Nederlandse regering die hierachter zit. We zijn het spoor bijster.“

De enige die in het gebied is geweest is oorlogsjournalist Arnold Karskens van het weekblad Nieuwe Revu. Hij maakte een korte reportage voor NOVA, en zei in die uitzending met vijftig man bewaking rond te hebben moeten lopen, omdat de situatie daar te onveilig was. Hij was op eigen gelegenheid gegaan, geholpen door zijn ,,contacten.“

Philip de Wit, voor NRC Handelsblad nu in Kabul, bevestigt de gevaarlijke situatie. ,,Hulporganisaties hebben chauffeurs uit de regio zelf. Zelfs voor Afghanen uit andere streken van het land is het te gevaarlijk in Uruzgan.“ De Wit heeft een aanvraag ingediend bij het Amerikaanse leger in Kabul om ingelijfd (embedded) mee te mogen naar Uruzgan.

Morgen beslist de Tweede Kamer over de Uruzgan-missie.

    • Elda Dorren