“Kwart salaris is slechter'

Bijna een kwart van de werknemers zegt vorige maand een lager nettosalaris te hebben gekregen. Het zijn vooral ambtenaren die minder hebben ontvangen. Dat blijkt uit een peiling van vakcentrale FNV naar de ervaringen van werknemers met het eerste loonstrookje van 2006.

Een op de drie FNV-leden (32,4 procent) kreeg een hoger nettosalaris en circa 15 procent van de ondervraagden verdient netto ongeveer hetzelfde. De rest kon het nog niet zeggen.

Vooral ambtenaren klagen. Zij hadden in het oude zorgstelsel een “riante regeling“, zegt een woordvoerder van ambtenarenbond Abvakabo. Nu werkgevers verplicht zijn de inkomensafhankelijke ziektekostenpremie van hun werknemers te betalen (6,5 procent van hun loon) zijn oude regelingen geschrapt. Volgens Abvakabo gaan werknemers er tot 250 euro per maand op achteruit.

Ook leraren, die een vergelijkbare regeling hadden, zijn geschrokken. “Mensen zijn heel boos, we krijgen heel veel klachten“, zegt een woordvoerder van de Onderwijsbond CNV. Voorzitter Marleen Barth vreest voor de gevolgen: “Nu de goede secundaire arbeidsvoorwaarden vervallen, zal het onderwijs niet meer kunnen concurreren met andere sectoren. Met het dreigende lerarentekort is dat onverantwoord.“

Ook gepensioneerden ondervinden voelen zich zwaar gedupeerd. Het pensioenfonds ABP zegt dat 56 procent van de gepensioneerden er op achteruit is gegaan. Bijna 30 procent van deze groep levert meer dan 50 euro in. Door het nieuwe zorgstelsel houden pensioenfondsen 4,4 procent inkomensafhankelijke ziektekostenpremie in op het pensioen. De gepensioneerden krijgen dat niet gecompenseerd.

Zowel de FNV als het ABP benadrukt dat niet alle wijzigingen via het loon- of pensioenstrookje lopen. De zorgtoeslag krijgen mensen direct van de fiscus. Ook het voordeel dat ouders boeken omdat ze geen zorgpremie meer hoeven te betalen voor hun kinderen, is niet op het loonstrookje te zien.

Driekwart van de bijna 2.000 ondervraagde FNV-leden denkt er in 2006 niet in koopkracht op vooruit te gaan. “Men is erg pessimistisch“, zegt een woordvoerder. De FNV komt in maart met een koopkrachtontwikkeling. Dan is duidelijk of de voorspelling van het kabinet, dat de meeste mensen erop vooruitgaan, klopt.

    • Inger Kuin
    • Antoinette Reerink