Iran dreigt met verdere maatregelen

Iran zal meteen de onaangekondigde inspecties door het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) beëindigen als de internationale gemeenschap morgen besluit zijn nucleaire dossier aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te rapporteren.

Dat heeft de Iraanse president vandaag aangekondigd.

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad (de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk) en Duitsland besloten daar maandagnacht in Londen toe, hoewel zij daaraan toevoegden met eventuele strafmaatregelen tot in maart te wachten. Op deze manier wil men Iran dwingen alle activiteit met betrekking tot zijn uraniumverrijkingsprogramma te staken. Met name het Westen verdenkt Iran van een geheim kernwapenprogramma, wat Teheran categorisch ontkent.

“We zullen nooit onze rechten op nucleaire technologie opgeven“, zei de Iraanse president Ahmadinejad vanochtend in Bushehr in Zuid-Iran, waar Rusland de eerste Iraanse kerncentrale bouwt. “Ons volk zal niet buigen voor een paar tirannieke landen die geloven de hele wereld te zijn“, zei hij. “Als Iran wordt doorverwezen naar de Veiligheidsraad zal het de vrijwillige naleving van het Additionele Protocol stopzetten“, onderstreepte hij. Het Additionele Protocol van het non-proliferatie verdrag, dat voorziet in onaangekondigde inspecties van nucleaire faciliteiten, is door Iran ondertekend maar niet geratificeerd. Het voert de bepalingen wel uit.

Eerder had Iran al aangekondigd dat inschakeling van de Veiligheidsraad het einde van de diplomatie over zijn atoomplannen zou betekenen. Ook zou het uranium gaan verrijken. Tot dusverre heeft het alleen research hervat.

De buitenwereld deed vandaag nog zijn best Iran te overreden om mee te werken. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, zei later op de dag zijn Iraanse ambtgenoot Manouchehr Mottaki te ontmoeten die in Londen is voor een conferentie over Afghanistan. “Ik zal hem zeggen dat hij deze overeengekomen positie van de internationale gemeenschap niet als dreigement moet zien maar als [..] een laatste gelegenheid om op het juiste spoor terug te keren“, aldus Straw. Russische en Chinese diplomaten reisden vandaag naar Teheran om, aldus een Russische woordvoerder, “de situatie uit te leggen en de Iraanse collega's te overtuigen“. Rusland en China, handelspartners van Iran, aarzelden lange tijd over inschakeling van de Veiligheidsraad.