“Ik wil wel high potential wórden'

Grote bedrijven proberen jong talent al in een vroeg stadium te ontdekken en te begeleiden. Deel 6 van een serie.

Liselot Manschot Foto Jonathan Vos Portret van Liselot Manschot op de bovenste verpieding van een van de ABN AMRO torens. Hier is ze, on top of the world! voor de serie High Pottentials Door Jonathan Vos Vos, Jonathan

Het zakenleven in of de diergeneeskunde, zo zag Liselot Manschot (25) haar toekomst. Maar toen zij tegen het einde van haar middelbare school een dag meeliep bij de studie diergeneeskunde was “al dat bloed“ te veel van het goede.

Na een studie bedrijfskunde, met als afstudeerrichting strategisch management, in Rotterdam belandde Manschot in maart 2005 bij ABN Amro in Amsterdam, als management-trainee. En, volgens haar werkgever, als high potential. Manschot: “Ik houd niet van de term high potential. Ik ben een starter net als iedereen, ik moet me nog bewijzen.“ Maar, zegt ze, “ik ben wel gedreven, ik wil het waarmaken. Hoewel ik niet van het stempel high potential houd, wil ik er wel een worden.“

In het eerste halfjaar bij de bank volgde Manschot in een klasje met zeven mede-trainees allerlei trainingen. “Je stond elkaar zelfs in het café nog te evalueren.“ Manschot kreeg te horen dat zij snel dingen oppikt en professioneel overkomt. Over haar mede-trainees zegt ze: “Wat we met elkaar gemeen hebben, is dat we naast onze studies allemaal actief zijn geweest.“

In Rotterdam worden, volgens Manschot, studenten snel betrokken bij hun studie door het volgen van workshops en seminars. Een cv-builder noemt zij zichzelf niet, maar ze heeft er wel voor gekozen om van alles naast haar studie te ondernemen, “omdat ik dat leuk vond“. Zo organiseerde ze een week voor internationale studenten en liep een niet-verplichte stage bij een horlogemaker in Genève. In totaal deed Manschot vijfenhalf jaar over haar studie, inclusief een jaar bestuurswerk bij haar studentenvereniging.

Van huis uit, in het Brabantse Goirle, werd Manschot altijd vrijgelaten in haar keuzes. “Ik heb geen achtergrond in het bankwezen, mijn ouders zitten beiden in het onderwijs. Wel hebben zij mij altijd gesteund in mijn beslissingen.“ De meeste vrienden uit haar studietijd zijn goed terechtgekomen. Manschot: “Sommigen zijn nu nog bezig met afstuderen, maar veel van hen zijn ook een traineeship gaan doen.“

Voordat het werkende leven voor Liselot Manschot begon, is zij eerst naar Thailand vertrokken voor vrijwilligerswerk. “'s Avonds had ik nog mijn afstudeerfeest, de volgende ochtend zat ik in het vliegtuig. Het was fijn om er helemaal tussenuit te zijn, voordat ik terugkwam in de wereld waar je horloge weer om moet.“ Het buitenland trekt nog steeds: “Een project van een halfjaar zou geweldig zijn. Voorlopig probeer ik al mijn vrije dagen buiten Nederland door te brengen.“

In de wereld “met het horloge om' is Manschot in september begonnen bij de afdeling Corporate Clients. Als assistent-to van de directeur onderhoudt zij onder meer contacten met grote, zakelijke klanten. Uiteindelijk wil ze meer de financiële kant opgaan binnen ABN Amro.

    • Mees van der Made