Het is niet wat het is

Nodig:

2 boterhammen

30 g boter

30 g bloem

1 kleine ui

1 eetl. mosterdpoeder of Dijon mosterd

1 theel. tabasco

1 eetl. Worcestershire saus

1 scheut wodka

150 ml tomatensap

100 g geraspte Cheddar

selderijzout

Rekkelijken en preciezen lagen overhoop. Mag een negerzoen wel negerzoen heten? En hoe zit het met de jodenkoek, de moorkop In talrijke landen zijn eetbare zaken met bedenkelijke namen te vinden, waarvan je, voordat je het bestelt of koopt, beter kunt weten waar ze voor staan...

Onze Arnhemse meisjes zijn geen meisjes uit Arnhem en een kattetong is geen tong van een poes of kater. Voordat we bij het recept voor de Welsh rabbit , géén konijn uit Wales, komen eerst wat internationale voorbeelden van verwarrende namen: nonnescheetjes, spotted dick, hete bliksem, blinde vinken, lange vingers, lady's vingers, hedgehog, papegaaientongen, cul de chien, tête de nègre, pope's nose, moros y christianos, jésuite, devils on horseback, boerenjongens, keukenmeidenverdriet, palais de dame, scotch bonnet, calzone, cigarettes Russe, carta de musica.

Welsh rabbit of rarebit is een Engels gerecht dat bestaat uit brood of toast voorzien van een dikke saus gemaakt van gesmolten kaas waaraan melk, bier of een andere drank en in ieder geval pittige mosterd wordt toegevoegd. Soms wordt er bovenop de saus nog een gepocheerd ei gelegd. Een stevige hap, waarbij een tosti in het niet valt. Deze rabbit-variatie voor 2 personen wordt ook wel bloody rabbit genoemd omdat de saus met tomatensap wordt gemaakt.

Bereiding: snipper de gepelde ui. Bak de uisnippers in de boter in een koekenpan in ongeveer 10 minuten zacht en glazig op een matig vuur. Roer de bloem erdoor en laat 2 minuten meebakken. De bloem is dan gaar. Roer eerst de mosterd, de tabasco en worcestershiresaus door deze roux en dan het tomatensap. Voeg zodra het een gladde saus is geworden de geraspte kaas en wodka erdoor. Rooster tijdens het langzaam smelten van de kaas de boterhammen. Schep, zodra de kaas gesmolten is, de warme saus op de toast. Strooi er selderijzout op.

Anne Scheepmaker

Morgen: Viskerrie

    • Anne Scheepmaker