Greenspan schroeft rente op na laatste Fed-vergadering

Op zijn laatste dag als voorzitter van de Amerikaanse centrale banken heeft Alan Greenspan de rente met 0,25 procentpunt verhoogd. De rente bedraagt nu 4,5 procent. Het was de veertiende keer in anderhalf jaar dat de Federal Reserve de rente verhoogde om de economie in toom te houden. De rente is de laatste vijf jaar niet zo hoog geweest.

Greenspan heeft met deze verwachte verhoging afscheid genomen van zijn positie van machtigste econoom ter wereld. Hij was ruim achttien jaar voorzitter van de “Fed'. Op zijn laatste dag gaf hij niet het signaal af waar de financiële markten zo op hoopten.

Greenspan liet weten dat verdere ingrepen ,,nodig kunnen zijn“ om de inflatie onder controle te houden. In december verklaarde de Fed nog dat renteverhogingen ,,waarschijnlijk nodig zijn“.

Hoewel op de financiële markten was gerekend op een verhoging van de rente die gisteren werd doorgevoerd, daalden de beursgraadmeters na het rentebesluit. De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk met een beperkt verlies van 0,3 procent op 10.864 punten.

Vlak voor het rentebesluit keurde de Senaat de benoeming van Greenspans opvolger goed. Ben Bernanke wordt later vandaag officieel ingezworen. Hij is daarmee de veertiende voorzitter sinds de Fed in 1913 werd opgericht.

De eerstvolgende vergadering van de Federal Reserve die Bernanke zal voorzitten is eind maart. De financiële markten verwachten dat de Fed dan opnieuw de rente zal verhogen, maar zijn door het taalgebruik van de “Fed' na de vergadering van gisteren, nu onzeker over de periode daarna. De econoom Bernanke was sinds vorige zomer adviseur van president Bush en daarvoor vijf jaar lid van het bestuur van de Federal Reserve.

Greenspan laat een economie achter die vorig jaar met 3,6 procent groeide. De Amerikaanse werkloosheid bedraagt een relatief lage 5 procent. Gisteren werd bovendien bekend dat het vertrouwen van consumenten in januari opnieuw gestegen is. Volgens onderzoeksbureau Conference Board is het vertrouwen in de Amerikaanse economie sinds juni 2002 niet zo groot geweest.

Tegelijkertijd zijn er ook negatieve berichten over de economie. Het Amerikaanse ministerie van Werkgelegenheid maakte gisteren bekend dat de lonen van ambtenaren vorig jaar met 3,1 procent gestegen zijn, het laagste percentage van de afgelopen negen jaar. De beperkte stijging werd veroorzaakt doordat werkgevers minder uitgeven aan de pensioenen en ziektekosten van hun werknemers.