Fuji schrapt 250 banen in Tilburg

Het Japanse fotografieconcern Fuji schrapt 250 van de 1.250 banen bij zijn fabriek in Tilburg. De productie van analoge filmrolletjes in Tilburg wordt volledig gestaakt.

Dat heeft Fuji gisteren bekendgemaakt. De banenreductie is onderdeel van een wereldwijde reorganisatie bij Fuji, waarbij 5.000 banen verdwijnen.

De vraag naar analoge filmrolletjes is nog scherper gedaald dan Fuji had verwacht. Vorig jaar schrapte Fuji ook al 400 banen bij zijn fotografiedivisie, waarvan 150 in Tilburg.

Fuji blijft in Tilburg wel fotopapier produceren, net als in de VS en Japan. De markt voor fotopapier heeft minder last van de opmars van digitale fotografie omdat veel mensen hun digitale foto's thuis uitprinten, of dat laten doen in een ontwikkelcentrale. De productie van fotopapier is volgens Fuji nog altijd winstgevend.

Fuji belooft een “ruimhartig sociaal plan“ voor het personeel dat moet afvloeien. Fuji blijft in Tilburg naast fotopapier ook drukplaten voor de grafische industrie produceren. De vooruitzichten op de grafische markt zijn zelfs zo goed dan de productie van drukplaten dit jaar naar verwachting circa 30 procent toeneemt. Hiervoor bouwt Fuji voor 40 miljoen euro een tweede productielijn. De 50 banen die dit oplevert zijn al intern vervuld.

Wereldwijd verplaatst Fuji onder meer zijn productie van digitale camera's van Japan naar China. Het fotografieconcern verwacht door de reorganisaties dit boekjaar een nettowinst te behalen van 20 miljard yen (144 miljoen euro), een kwart van waar het concern eerder op rekende. In het derde kwartaal van het op 1 april begonnen boekjaar boekte Fuji een winst van 27,1 miljard yen, een toename van 30 procent. De omzet steeg met 6,5 procent 681,7 miljard yen.