Friese varkenshouder is kwaad en trots tegelijk

Eric Douma is een van de 275 Nederlandse varkenshouders die hun veevoer bij het Brabantse veevoederbedrijf Bouman hebben gekocht en “op slot' gingen. “Toen ik dat hoorde stond ik aan de grond genageld.“

Varkensboer Eric Douma uit Oosterwolde met een beer. In zijn varkensvoer zijn dioxinen ontdekt. (Foto Karel Zwaneveld) 01022006. Oosterwolde. Nederland. Varkenshouder Eric Douwma met een beer .Foto Karel Zwaneveld Zwaneveld, Karel

“Een Belgisch bedrijf heeft zijn systeem niet op orde, en wij zitten met de gebakken peren.“ Varkensboer Eric Douma uit het Friese Oosterwolde is kwaad. Zijn boerderij in een polder bij de provinciale grens met Drenthe, is één van de 275 Nederlandse varkens- en pluimveehouderijen die zijn geblokkeerd nadat in het varkensvoer dioxinen zijn ontdekt.

Douma is kwaad op het Belgische bedrijf dat verantwoordelijk is voor de besmetting. En hij is kwaad omdat dit weer afstraalt op de Nederlandse varkenshouderij. Een bedrijfstak waar de Friese veehouder duidelijk trots op is. De 275 Nederlandse varkenshouders die hun veevoer bij het Brabantse veevoederbedrijf Bouman hebben gekocht zijn zondagavond “op slot' gegaan.

Bij het veevoederbedrijf werd de woensdag daarvoor dioxine in het voer aangetroffen. De dioxinebesmetting bleek afkomstig uit varkensvet dat was geleverd door een Belgische gelatineproducent. Dat is het bedrijf waar Douma zo kwaad op is. “Toen ik zondagavond het telefoontje kreeg dat ik geblokkeerd werd, stond ik als aan de grond genageld.“

De blokkade van het bedrijf houdt niet in dat er desinfecterende matten liggen of dat het bedrijf is afgezet met rood-witte linten. Het betekent alleen dat er geen dieren afgevoerd mogen worden van de bedrijven zolang nog niet bekend is hoe schadelijk de dioxinebesmetting zou kunnen zijn, met name voor de consument.

Totdat dit duidelijk is, moeten de dieren niet in de voedselketen terecht komen. “Sinds woensdag zong het al rond dat er een blokkadde zou kunnen komen“, vertelt Douma, “Toch komt het als een klap als het zover is.“

De 34-jarige varkenshouder derft iedere week dat de blokkade langer duurt inkomsten. “Ik maak iedere week zo'n 14.000 euro kosten, en bij aflevering van mijn biggen krijg ik zo'n 15.000 euro. De kosten maak ik nog steeds, maar ik heb geen opbrengsten.“

Toch is Douma niet alleen maar kwaad, er is ook trots. Trots op de eigen bedrijfstak die zeer transparant is gebleken. Daardoor konden de veroorzakers van de dioxinevervuiling - twee kapotte zoutzuurfilters bij een Belgisch chemiebedrijf - zo snel gevonden worden. “Woensdag werd de toegenomen hoeveelheid dioxine gevonden door de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) en maandag was het lek al boven water. Doordat het spoor zo duidelijk kon worden teruggevoerd en de vele borgingssystemen die zijn ingebouwd, is de tracering heel snel gegaan. Nu moeten de onderzoeken naar de schadelijkheid zo snel mogelijk afgerond worden zodat de bedrijven weer open kunnen.“

Want dat is zo snel mogelijk nodig aldus Douma. Hij heeft drieduizend varkens in zijn bedrijf en iedere week komen er driehonderd bij. Een proces dat niet zomaar kan worden stilgelegd. Gewoonlijk lever ik iedere week driehonderd varkens af aan een bedrijf dat ze verder vetmest. Door de blokkade komen er alleen maar varkens bij.“

Een week speling is het maximale voor de Friese veehouder. “Als de “stand-still situatie' langer duurt dan een week dan kom ik in de problemen. Dan krijg ik last van ruimtegebrek.“ Dat het langer dan een week gaat duren verwacht Douma overigens niet. “Het zijn zulke lage hoeveelheden dioxine dat is vast niet schadelijk. Het allerbelangrijkste is dat we weer verder kunnen.“

De jonge boer gaat al zijn kosten verhalen op voedselproducent Bouman, hoewel hij dat bedrijf niets kwalijk neemt. “Zij moeten de schade gewoon weer op de Belgische fabriek verhalen. Die hebben knullig gehandeld en deze besmetting niet kunnen voorkomen.“

    • Arne Hankel