Doordenderen met Grohls Foo Fighters

Geen rockmuzikant stapt zo blijmoedig het podium op als Dave Grohl met zijn Foo Fighters. Hang hem een gitaar om en hij gaat helemaal los, zonder zorgen om zijn getroebleerde verleden als drummer van Nirvana of het griepje dat gisteren zijn stembanden plaagde. Sinds de dood van Kurt Cobain in 1994 maakte de overtuigend tot zanger/gitarist en songschrijver getransformeerde Grohl al meer cd's met zijn Foo Fighters dan het Nirvana ooit lukte. De vijfde In Your Honor is een ambitieus dubbelalbum met een harde en een zachte helft, waarvan alleen rocknummers het podium haalden.

Grohl is een enthousiast liefhebber van oude rockgroepen als Led Zeppelin en Black Sabbath, maar kan zich ook verliezen in de death metal van zijn hobbyproject Probot of in een klus als invaldrummer bij de Queens Of The Stone Age. Hij houdt gewoon van muziek maken, in welke hoedanigheid dan ook. Terwijl de Foo Fighters allang een festivalfavoriet zijn, benadrukte de groep zijn nederige garagerock-beginselen door het podium van onder tot boven vol te bouwen met afgedankte versterkers waarvan slechts enkele het werkelijk deden. Een geavanceerd systeem van bewegende videoschermen maakte er een boeiend visueel spektakel van.

Uit seventies-rock, metal uit de school van Metallica en een heel klein beetje grunge in de vorm van gruizige gitaarklanken boetseerden de Foo Fighters een robuust en voortvarend rockgeluid, waarin herkenningspunten als de hits Learn to fly en Monkey wrench tactisch waren verspreid. Van de nieuwe nummers vielen Best of you en D.O.A. op als mogelijke nieuwe blijvertjes. Maar de voornaamste kracht van anderhalf uur doordenderen was de enorme lol die Dave Grohl en zijn medemuzikanten er in hadden, of hij nu dreigde met een lied in het Nederlands (doei“ was het enige dat er overtuigend uit kwam) of heroïsche Eric Clapton-poses aannam bij zijn oersimpele gitaarsolo's. Toen hij tot slot een nummertjes achter de drums plaatsnam, waren zelfs de Nirvana-fans tevreden. En wat kan die man geweldig drummen.

Concert: Foo Fighters. Gehoord: 31/1 Heineken Music Hall, A'dam.

    • Jan Vollaard