Deense krant ontruimd na bommelding

Het kantoor van de Deense krant Jyllands-Posten moest gisteren in de namiddag worden ontruimd na een bommelding. De krant kreeg de afgelopen tijd felle kritiek van moslims na plaatsing in september vorig jaar van twaalf spotprenten van de profeet Mohammed.

De Jyllands-Posten heeft na aanhoudende kritiek, zowel uit Denemarken als uit het Midden-Oosten, maandag excuus aangeboden voor het feit dat moslims zich door de prenten gekrenkt kunnen voelen. De hoofdredacteur had dat steeds geweigerd met een beroep op de vrijheid van meningsuiting.

Sunnitische moslims verzetten zich tegen afbeeldingen van de profeet. Shi'itische moslims hebben moeite met het karikaturale karakter van de tekeningen.

Gistermiddag zei de Deense moslimorganisatie Islamitische Geloofsgemeenschap nog blij te zijn met de verontschuldigingen. Maar 's avonds, na overleg van 27 moslimgroepen, noemde een woordvoerder het excuus van de krant “dubbelzinnig“. De moslims “missen een duidelijke verklaring waarin de krant zich verontschuldigt voor de belediging“.

De organisaties dankten wel premier Anders Fogh Rasmussen voor zijn verklaring van gisteren. Rasmussen heeft met een verwijzing naar de persvrijheid steeds geweigerd zich over de kwestie uit te spreken. Gisteren zei hij echter dat hij persoonlijk “nooit Mohammed, Jezus of een welke religieuze figuur dan ook zou beschrijven op een manier die anderen kan beledigen“. Rasmussen veroordeelde bovendien iedere uiting “die mensen demoniseert op basis van hun religie of etnische achtergrond“.

Het Deense voedingsbedrijf Arla had dit weekeinde de Deense regering gevraagd om in te grijpen. Het bedrijf zag vorige week de omzet in onder andere Saoedi-Arabië fors dalen nadat winkeliers en bevolking overgingen tot een boycot van Deense producten.

Internationaal is de kritiek niet afgenomen. Arabische ministers van Binnenlandse Zaken, bijeen in Tunis, eisten gisteren dat de Deense regering “alle noodzakelijke maatregelen neemt om degenen te straffen die verantwoordelijke zijn voor het leed en om te voorkomen dat dit nog eens kan gebeuren“.