Cannabisapotheek voor goedkope staatswiet

De Stichting Medicinale Cannabis Nederland wil in Groningen een speciale cannabisapotheek oprichten, waar betaalbare mediwiet op doktersrecept wordt verkocht. De enige legale staatswietteler Bedrocan in Veendam zou de cannabis in grootverpakking moeten leveren, zodat de prijs voor de patiënten naar beneden kan. De stichting heeft al een pand aan de Oostersingel en overlegt met de Inspectie voor de Volksgezondheid over aanvullende eisen aan het pand.

Bedrocan in Veendam is de enige legale teler van cannabis. Foto Sake Elzinga Nederland - Veendam ( Groningen ) - 22-12-2005 De enige legale wietkwekerij, de canabis is bestemd voor medische doeleinden. Foto: Sake Elzinga
Bedrocan in Veendam is de enige legale teler van cannabis. Foto Sake Elzinga Nederland - Veendam ( Groningen ) - 22-12-2005 De enige legale wietkwekerij, de canabis is bestemd voor medische doeleinden. Foto: Sake Elzinga Elzinga, Sake

Het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) van het ministerie van Volksgezondheid, de gemeente Groningen en de politie hebben geen bezwaar tegen een cannabisapotheek. Groningen zou de eerste stad in ons land zijn die een aparte cannabisapotheek krijgt.

Volgens voorzitter S. Gopal van de stichting Medicinale Cannabis Nederland hebben chronisch zieke patiënten behoefte aan een eigen plek waar de apotheker alle tijd voor hen heeft. De te openen Groninger cannabisapotheek moet patiënten ook voorlichting geven over een verantwoord gebruik. Gopal zegt ook in Hoogezand en Assen cannabisapotheken te willen openen. De prijs van mediwiet zal er op vijf euro per gram liggen, de helft goedkoper dan de mediwiet van reguliere apothekers.

Cannabis uit coffeeshops is goedkoper maar vaak verontreinigd. De wiet van Bedrocan is dat niet en is van constante kwaliteit. Groningen telt 152 chronisch zieken die cannabis gebruiken. Fleur Woudstra van de eenmansfractie Fleurige Stad, die zich inzet voor een cannabisapotheek, zegt dat patiënten “uit het schemergebied“ van de coffeeshop willen. “Ze hebben recht op veilige en betaalbare cannabis.“

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de verstrekking van medicinale cannabis. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) wil verkoop van medicinale cannabis via apothekers tot 2007 mogelijk houden.