Bush: VS moeten af van olieverslaving

President George W. Bush wil dat de VS in twintig jaar afkomen van hun “verslaving“ aan olie uit het Midden-Oosten. Hij heeft gisteren uitbreiding aangekondigd van onderzoek naar nieuwe energiebronnen.

Bush deed de aankondiging van de nieuwe federale onderzoeksprogramma's in zijn jaarlijks “State of the Union'. Ze moeten er toe leiden dat “in 2025 75 procent van onze olie-importen uit het Midden-Oosten is vervangen“.

De afgelopen jaren bedroeg de Amerikaanse import uit het Midden-Oosten 20 procent. Bush zei: “Onze afhankelijkheid van olie uit het Midden-Oosten moet iets uit het verleden worden.“

Bush signaleerde dat de VS in China en India twee nieuwe economische concurrenten hebben en waarschuwde tegen isolationisme en protectionisme in zijn land. Ook keerde hij zich tegen binnenlandse critici van immigratie. Stromingen binnen zowel de Democratische als de Republikeinse partij neigen naar een meer protectionistisch beleid, waarbij ook een rem op immigratie wordt gezet.

De Amerikaanse president koos dit jaar voor een bescheiden toonzetting in zijn “State of the Union'. De binnenlandse populariteit van Bush is laag. Hij ligt vooral onder vuur door de oorlog in Irak, die hij gisteren opnieuw verdedigde. Volgens hem is de oorlog noodzakelijk in de strijd tegen het internationale terrorisme.

Bush zei dat er “een einde“ moet komen aan “de steun van Iran aan terroristen in de Palestijnse gebieden en Libanon“. Hij zei “dat de landen in de wereld“ niet mogen toestaan dat Iran nucleaire wapens in handen krijgt. Deze week werd bekend dat de nucleaire ambities van Iran aan de VN-Veiligheidsraad zullen worden voorgelegd.

Bush verdedigde ook het binnenlandse spionageprogramma waarmee hij onder vuur ligt. Na “11 september' gaf hij de geheime dienst NSA de opdracht terreurverdachten binnen de VS af te luisteren zonder een gerechtelijke machtiging aan te vragen. Volgens Bush was dit wettelijk niet nodig, maar veel onafhankelijke deskundigen zeggen dat hij hiermee illegaal handelde.

Volgende week worden hoorzittingen over de zaak gehouden. Bush zei gisteren dat hij het programma gewoon voortzet. “Wij leunen niet achterover om af te wachten tot we weer geraakt worden“, aldus de president.

In reacties op Bush' toespraak hekelden enkele Democraten de toespraak van de president. “Ik hoopte meer realisme te horen over Irak, maar ik hoorde slechts dezelfde luchtkastelenretoriek“, reageerde een Democratische afgevaardigde.

State of the Union

Pagina 5

Impopulaire Bush

Amerika en de wereld

Pagina 7 Hoofdartikel

www.nrc.nl Tekst Bush