Bondscoach volleybalploeg Brokking weg

De Nederlandse volleybalbond (NeVoBo) heeft Harry Brokking, bondscoach van de nationale mannenploeg, ontslagen. Hem wordt verweten gebrekkig te functioneren en tegenvallende resultaten met het team te hebben geboekt. Brokking zelf is verbijsterd.

Van bondswege werd het besluit genomen na een evaluatie van het jaar 2005, waarin Brokking met het Nederlands team zeer teleurstellend heeft gepresteerd. Nederland plaatste zich niet voor het WK, dat in november in Japan wordt gehouden, en verloor bij het EK in Belgrado alle wedstrijden.

“Die resultaten vormen een objectieve meting, maar waren niet de rechtstreekse aanleiding tot zijn ontslag. De resultaten van de evaluatie met de spelers, de technische staf en het bondsmanagement waren voor ons aanleiding tot deze draconische maatregel“, zegt voorzitter Hans Nieukerke.

Aanvankelijk is nog geprobeerd met Brokking nieuwe werkafspraken te maken, maar de visies liepen volgens Nieukerke dermate uiteen dat doorgaan geen zin meer had. De voorzitter: “Wij willen met de mannenploeg aanwezig zijn bij de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Maar we werden het niet eens over de manier waarop we dat doel kunnen bereiken. Onze visies liepen te veel uiteen. In dat geval moet je niet schromen vergaande beslissingen te nemen.“

Brokking zag het ontslag niet aankomen. “Het kwam als een donderslag bij heldere hemel. Dat de resultaten tegenvielen was niet verrassend. Ieder weldenkend mens weet dat na het vertrek van belangrijke spelers als Reinder Nummerdor, Richard Schuil, Guido Görtzen en Mike van de Goor geen hoge verwachtingen gesteld mochten worden. En ik had me neergelegd bij de armlastige situatie van de bond en accepteerde de gevolgen voor het programma.“

Wat Brokking vooral steekt is dat hij niet de kans krijgt een team op te bouwen. “Want ik zie best perspectief. Het huidige team is gemiddeld zo'n 24 jaar en daarachter zit een jeugdploeg die vierde bij het WK is geworden. Van die twee lichtingen kan een ploeg worden gemaakt, die bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen resultaat kan boeken.“

Voor Brokkings gevoel was de kritiek tijdens de evaluatiegesprekken niet van dien aard dat een breuk gerechtvaardigd is. “Natuurlijk heb ik fouten gemaakt. En die zijn ook besproken, zoals dat gebruikelijk is bij een evaluatie. Maar ik had het idee dat, met inachtneming van de aangestipte zaken, er nog steeds een basis was om samen te werken.“

Voorzitter Nieukerke reageert licht smalend op die uitspraak. “Hij kan onmogelijk volhouden niet te hebben geweten van de kritiek op zijn functioneren, daarover is uitgebreid met hem gesproken. Dat hij het ontslag niet heeft zien aankomen, zou kunnen. Dat is nu eenmaal een harde beslissing, die wij liever ook niet hadden genomen. Maar soms moet je die nemen.“

Brokking laat doorschemeren dat hij zich niet met een fooi wenst te laten afschepen. Zodra de zaken met Brokking zijn afgehandeld, gaat de NeVoBo op zoek naar een opvolger. De naam van Peter Blangé wordt genoemd. De oud-international was vorig jaar al in beeld, maar de bond wenste toen niet mee te werken aan een dubbelfunctie als bondscoach en trainer van landskampioen Nesselande.

    • Henk Stouwdam