Zuurkool met kip

Voor 4 personen:4 kipfilets2 theelepels chilipoeder, 3 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel citroensap2,5 eetlepels olie750 gram zuurkool, 3 sjalotten1 glas droge witte wijn1 theelepel karwijzaad1 kilo aardappelenzout, peper, nootmuskaat30 gram boter1 - 2 appels1 blikje tomatenpuree (70 gram)1,5 deciliter melk, 1 ei

Misschien wordt het toch nog een winter voor stoofschotels en stamppotten. Ik houd het op licht: met kip in plaats van worst. Snijd de kip in blokjes en wrijf die met chilipoeder in. Roer in een kom een marinade van sojasaus, citroensap en een lepel olie. Er mag wat gembersiroop bij. Schep de stukjes kip door de marinade en laat ze een half uur staan. De soort zuurkool moet niet al te zuur zijn. Spoel eventueel de kool af en snijd de slierten fijn. Pel en snipper de sjalotten. De snippers van één sjalot gaan in een pan bij de zuurkool, wijn, karwijzaad en een glas water. Stoof de zuurkool op laag vuur. Als de kool te droog wordt moet er wat wijn of water bij.

Kook intussen de geschilde en gewassen aardappelen in 20 minuten gaar. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Verhit de boter en een lepel olie in een koekenpan en bak hierin de stukjes kip rondom bruin. Schil de appels, haal het klokhuis weg en snijd het vruchtvlees in blokjes. Bak de resterende sjalotsnippers 2 minuten met de kip mee, en vervolgens de stukjes appel ook 2 minuten. Roer de tomatenpuree door de kip en giet er een kopje warm water bij. Laat het mengsel nog 2 -3 minuten pruttelen of tot de kip gaar is. Op smaak brengen met zout en peper.

Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer ze met warme melk tot puree. Klop het ei met 2 lepels water los. Roer de helft ervan door de puree. Doe er naar smaak zout, peper en nootmuskaat bij. Vet een ovenschaal met olie in. Bedek de bodem met zuurkool, waarbij het meeste vocht is opgenomen of verdampt. Schep hierop het kipmengsel. Aardappelpuree vormt de bovenlaag. Strijk die toplaag in met de rest van het ei en kerf er met een vork een sierlijk patroon in. Zet de schaal 20 tot 25 minuten in de oven, tot de puree mooi is gekleurd.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: Rarebit variatie

    • Annelène van Eijndhoven