Zomaar een gesprekje in de metro

Ik stap in een metro, op weg naar werk (filmpje, 9 mb). Twee Latino’s hebben net gitaar gespeeld, gezongen en geld verdiend in de coupé. Naast me zit een stevige donkere dame, met haar jonge zoon. Hij schrijft iets in een schriftje. Een andere donkere man, type bemoeizuchtige buurman, begint een praatje met haar. Hij

gesprekjemetro.jpgIk stap in een metro, op weg naar werk (filmpje,
9 mb). Twee Latino’s hebben net gitaar gespeeld, gezongen en geld verdiend in de coupé. Naast me zit een stevige donkere dame, met haar jonge zoon. Hij schrijft iets in een schriftje.

Een andere donkere man, type bemoeizuchtige buurman, begint een praatje met haar. Hij complimenteert haar met haar zoon die zo vlijtig zijn huiswerk zit te maken. De jongen kijkt niet op.

De vrouw zegt onophoudelijk „absolutely”. De man ziet het als aanmoediging en begint over de muzikanten te praten. Hij respecteert ze, zegt hij. De vrouw stemt ermee in.

„Those Mexicans”, zegt de man, „they know what they’re doing.”

Kijk maar op straat, zo legt hij uit. Overal hard werkenden Latino’s, overal zie je ze bezig. Nee, dan die bedelaars die alleen maar hun handje ophouden. Denken zo rijk te kunnen worden. Ha! Kijk naar hemzelf. Hij klopte gewoon aan bij de ‘Home depot’, een kruising tussen de Ikea en de Gamma. Spullen sjouwen. Ik ben sterk, zegt hij. Ook dat spreekt ze niet tegen. Hij werkte zich op. Nu is hij bedrijfsleider.

Zo verdien je al snel een paar honderd dollar per maand, zijn ze het helemaal met elkaar eens. Dan kun je ook wel ergens een slaapplaats huren. Voor het eerst spreekt de vrouw een hele zin uit. ,,Het is tegenwoordig helemaal niet nodig om dakloos te zijn.”

En dan wordt het even op eieren lopen, maar ze hebben elkaar al afgetast en gevonden. Hij durft het aan en mompelt iets over andere zwarten. Ze doen hun best niet, de Mexicanen streven hen snel voorbij. En het ergste van sommige andere zwarten die bedelen is volgens hem nog wel:

,,They make our people look bad.”

    • Freek Staps