www.nrc.nl

Weblog WEF. Folkert Jensma schrijft een weblog vanaf het World Economic Forum (WEF) in Davos, Zwitserland. In zijn laatste bijdrage vraagt hij zich af wie de held van het Forum editie 2006 is. 'Ik aarzel tussen Bill Clinton, die zijn gebruikelijke glasheldere betoog over de toestand in de wereld hield en iedereen met charme en eenvoud inpakte. Of de firma Google, die de duurste receptie gaf, de jongste topmensen heeft, de hoogste beurswaarde per werknemer en de snelste groei.

Foto Bloomberg News Mechanic Frederic Benard, right, teaches trainee Guillaume Ralu how to use a diagnostic computer in the shop at a Peugeot dealership in La Garenne-Colombes, a suburb of Paris, France, on Monday, February 11, 2002. The European Commission has announced plans to remove antitrust exemptions for the car industry in a move to break car manufacturers' control over dealerships and permit dealers to sell different brands in the same showroom. The plan will also dismantly manufacturers' monopoly over the spare-parts market. Photographer: Lucas Schifres/Bloomberg News BLOOMBERG NEWS

'Clinton hield een chat over de wereld: van klimaatverandering tot hiv/aids, met tussenstops in Peru, de Nederlandse postcodeloterij ('unique system') en Hamas en Irak. De man zag er doodvermoeid uit, zat in een fauteuil met het hoofd geleund op een vuist en sprak zachter en langzamer dan anders. Maar hij spreekt in eenvoudige zinnen over moeilijke kwesties en is geestig tegelijk. Een oudere staatsman die terugkijkt, met gezag.'

Alle bijdragen van Folkert Jensma uit Davos zijn na te lezen op www.nrc.nl/wef.

Economie voor jou. Jan Pleus schrijft in de wekelijkse rubriek Economie voor jou over de zogeheten Lissabon-agenda. 'Vijf jaar geleden kwamen de EU-lidstaten met een erg ambitieus plan. In 2010 moest de EU de meest concurrerende en dynamische economie ter wereld zijn. In de praktijk bedoelde men daarmee dat Europa in tien jaar de VS economisch moest hebben overvleugeld. Maar, al in 2004 moest men vaststellen dat de Lissabon-agenda een mislukking was.' Zie www.nrc.nl/evj.