Wijffels stemt in met topbaan

Herman Wijffels is bereid de Nederlandse vertegenwoordiger in het dagelijkse bestuur van de Wereldbank te worden. Wijffels, vertrekkend voorzitter van de Sociaal Economische Raad is volgens goed ingevoerde bronnen bereid op dat verzoek in te gaan van zijn partijgenote minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking, CDA). Wijffels vertrekt 1april bij de SER.

De positie in het bestuur van de Wereldbank in Washington komt vrij, doordat de huidige bewindvoerder, oud PvdA-leider Ad Melkert, per 1 maart tussentijds vertrekt naar de directie van het ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties, UNDP, in New York. Wijffels heeft ervaring met de Wereldbank en ontwikkelingsfinanciering opgedaan in de periode voorafgaande aan zijn SER-voorzitterschap, toen hij bestuursvoorzitter was van Rabobank Nederland. In het bestuur van de Wereldbank vertegenwoordigt Nederland een zogenoemde kiesgroep van landen.

In Den Haag wordt binnenkort ook de benoeming verwacht van Coen Teulings tot directeur van het Centraal Planbureau. Teulings, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de PvdA, zal Henk Don opvolgen, die het CPB per 1 februari verlaat. Als hij benoemd wordt bij het CPB zal Teulings zijn lidmaatschap van de Raad van Economische Adviseurs van de Tweede Kamer moeten opgeven. Wie in deze vacature gaat voorzien is niet bekend.

Vorige week maakte het kabinet bekend dat Laura van Geest benoemd is tot thesaurier-generaal van het ministerie van Financiën. Het is voor het eerst in ruim zeshonderd jaar dat een vrouw thesaurier-generaal wordt. Van Geest is econoom en partijloos.