Vervangend medicijn kan gieren redden

Rotterdam, 31 jan. De ontstekingsremmer meloxicam is een goed alternatief voor diclofenac en kan daarmee de gieren in India en Pakistan redden. Het gebruik van diclofenac in vee leidde in de afgelopen tien jaar tot omvangrijke vergiftiging van de kadaveretende gieren. Diclofenac veroorzaakt nierfalen. Daardoor ontstaat in het vogellichaam een neerslag van urinezuurkristallen, uiteindelijk met de dood tot gevolg. De gierpopulaties in India en Pakistan krompen in de afgelopen tien jaar met wel 97 procent. De Indiase overheid wilde gebruik van diclofenac per september 2005 te verbieden, maar stelde dat uit bij gebrek aan alternatief. Dat is er nu wel. Wetenschappers testten meloxicam op Afrikaanse gieren in gevangenschap en later ook op een klein aantal Aziatische gieren. Het leidde nu niet tot niervergiftiging. Ze publiceren hun bevindingen vandaag in het online tijdschrift Public Library of Sciences Biology.