Verander de wereld met open vizier

Wouter van Dieren wrijft mij aan dat ik zijn bedrijf IMSA en de energiebedrijven in de beklaagdenbank zet (Opinie & Debat, 28 januari). De boodschapper krijgt zo de schuld van feitelijke misstanden. Van Dieren draait de feiten echter om en geeft weer geen transparantie.

In zijn contract met de energiebedrijven staat dat hij niet zal communiceren over resultaten van zijn onderzoek voorzover die in strijd zijn met de belangen van de bedrijven. Dat is veel meer invloed van de opdrachtgever dan de gebruikelijke formule dat concurrentiegevoelig materiaal niet openbaar mag worden. Tevens krijgt hij een succes fee van 1,7 miljoen euro als onder andere de splitsingswet van tafel gaat. Dat is, en dat geven de bedrijven ook gewoon toe in NRC Handelsblad van 22 januari, een resultaatafhankelijke beloning.

Dat Van Dieren dit nu een voorstel aan de bedrijven noemt om geld in te zetten voor milieuprojecten verandert aan het resultaatkarakter helemaal niks. Maar bovenal: ook over dit feit is door Van Dieren nimmer gecommuniceerd.

Lobbyen mag, ik zie wel acht lobbyisten per dag. Van Dieren wilde dat echter verborgen houden. Maar de wereld veranderen vergt strijden met open vizier.

    • Ferd Crone Lid Tweede Kamer