Uitzetten van overlevenden van celbrand begonnen

Rotterdam, 31 jan. Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie, VVD) is begonnen met het uitzetten van de overlevenden van de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost, oktober vorig jaar. ”Een aantal personen is reeds uitgezet”, schrijft ze in antwoord op Kamervragen. De Kamer wil dat wordt getoetst of ze zijn getraumatiseerd, zodat uitzetting niet kan. Verdonk schrijft nu dat het niet alleen van belang is of ze een acute stressstoornis hebben, ook wordt meegewogen of ze medisch gezien in staat zijn te reizen en of ze in hun land van herkomst behandeld kunnen worden. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) baseert zich op medische informatie van de artsen bij wie de betrokkenen al onder behandeling stonden. De IND-artsen onderzoeken zelf niet. Volgens de bewindsvrouw is er niets mis met deze procedure.