Uitgevers willen geld van Google

De Belgische Vereniging van Dagbladuitgevers wil een financiële compensatie van het Amerikaanse internetbedrijf Google, dat sinds donderdag een Belgische Google nieuwsdienst heeft die verwijst naar nieuwsberichten van kranten. Volgens de Belgen publiceert Google zonder toestemming delen uit nieuwsberichten van de krantensites. Als Google weigert de uitgevers daarvoor te compenseren, stappen de Belgische uitgevers naar de rechter. De Belgische krant De Standaard heeft de link van Google geblokkeerd.

De Nederlandse Uitgeversbond (NUV) zegt onaangenaam verrast te zijn door de nieuwe dienst van Google, www.news.google.nl, waarop zonder toestemming een selectie uit het nieuwsaanbod van zo'n 400 kranten en omroepen wordt aangeboden. De Uitgeversbond polst nu de betrokken dagbladuitgevers en beraadt zich op te nemen stappen.

In Frankrijk, waar de dienst al langer operationeel is, eiste het persbureau Agence France Press (AFP) vorig jaar een schadevergoeding voor het ongevraagd doorplaatsen van berichten en foto's. Google News verwijderde daarop alle AFP-materiaal. In de meeste landen waar Google News wordt aangeboden, wordt het 'indexeren' van nieuwsbronnen toegestaan. Een verbod hierop is juridisch moeilijk af te dwingen. In Nederland bleek dat toen uitgevers vergeefs trachtten op te treden tegen de nieuwsselectie op www.kranten.com.

Marketing manager Sidney Mock van Google Benelux zegt alle grote Nederlandse en Belgische krantenuitgevers op de hoogte te hebben gesteld voordat de dienst begon. Hij zegt dat toestemming niet nodig is als het niet om berichten van persbureaus gaat: 'Wij presenteren nieuws als zoekresultaat. Wij publiceren het nieuws uit de gevonden bronnen niet, maar leiden er alleen maar naar door. Dat genereert alleen maar meer bezoekers naar de betreffende nieuwssites. Wij onttrekken ook geen inkomsten aan de uitgeverijen, want op Google News wordt niet geadverteerd. Ik zie dus niet in wat het bezwaar hiertegen kan zijn.'