Sejdiu moet Rugova opvolgen

De belangrijkste partij in Kosovo, de Democratische Liga van Kosovo (LDK), heeft gisteren haar secretaris-generaal Fatmir Sejdiu voorgedragen voor de opvolging van de eerder deze maand overleden president van Kosovo, Ibrahim Rugova.

De LDK is verrassend snel met haar kandidaat gekomen, ongetwijfeld onder druk van de internationale gemeenschap, die zo snel mogelijk een opvolger van Rugova wil zien. Begin februari moet het door de VN-gezant Ahtisaari geleide overleg over de staatkundige toekomst van Kosovo beginnen; Rugova was als president voorzitter van de Kosovaarse delegatie. Of Sejdiu als president ook de delegatie gaat leiden, is nog onzeker. Het zogenoemde statusoverleg had al op 25 januari moeten beginnen; het werd uitgesteld na de dood van Rugova.

De 54-jarige kandidaat-president Sejdiu, opgeleid als historicus en jurist en professor aan de rechtenfaculteit van de universiteit van Pristina, staat bekend als een man zonder vijanden in of buiten de partij en als een gematigde, terughoudende en algemeen gerespecteerde politicus. Hij ligt goed bij de coalitiepartner van de LDK, de Alliantie voor de Toekomst van Kosovo (AAK) en bij de oppositie. Wel heeft de belangrijkste oppositiepartij, de Democratische Partij van Kosovo, gisteren het voorzitterschap van de onderhandelingsdelegatie in het statusoverleg opgeëist; de mogelijkheid bestaat dat ze haar fiat voor de verkiezing van Sejdiu tot president afhankelijk maakt van de toewijzing van dat voorzitterschap.

Verwacht wordt dat het parlement de nieuwe president kiest na 5 februari, als de officiële rouwperiode die is afgekondigd na Rugova's dood, afloopt.

Volgens het Kosovaarse persbureau QIK wordt Sejdiu beschouwd als 'een realist, en als minder idealistisch dan wijlen de president, hetgeen een koerswijziging betekent in de grootste partij van Kosovo'. De LDK is een partij zonder duidelijk programma, geheel gebouwd rondom de persoon van Rugova. Daarom hebben zich in de LDK geen met elkaar rivaliserende vleugels kunnen vormen - hetgeen de besluitvorming over de kandidatuur van Sejdiu aanzienlijk heeft versneld. Sejdiu is sinds de oprichting van de LDK lid van het partijbestuur. Hij zal voor zover nu bekend Rugova niet ook als partijvoorzitter opvolgen.