Rustige winter

De maand januari gaat vandaag rustig ten einde, met een weerbeeld en temperaturen die niet tot de verbeelding spreken. Al met al is het een droge maand geworden. Er was veel zon, het was aan de koude kant, maar er waren nauwelijks extremen. Ook de februarimaand begint kalm. Hogedrukgebieden bepalen het weer deze winter. Ze liggen vaak in de buurt van ons land en wel zo dat de echte kou onze omgeving nauwelijks weet te bereiken. Tegelijkertijd beleven grote delen van het Europese continent wel weer eens een onvervalst koude winter.

Het hogedrukgebied dat het weer bij ons in de greep heeft, trekt de komende dagen langzaam over Nederland naar Frankrijk. Omdat de luchtdrukverschillen klein zijn, is er maar nauwelijks wind. Tegelijkertijd bepalen (dunne) wolkenvelden het weerbeeld. Grote onzekerheid is of, en zo ja, wanneer het nog gaat opklaren. Dan zou het in de nachten kunnen gaan vriezen en zijn er mistkansen. Zou die mist overdag blijven hangen, dan wordt het een paar graden kouder.

Gebeurt dit alles echter niet, dan houden we het weertype dat we nu hebben. Uitgestrekte wolkenvelden zorgen er in dat geval voor dat de zon nauwelijks aan bod komt.

In de nachten komt het kwik nauwelijks onder het vriespunt, overdag wordt het 3 of 4 graden. Pas tegen het weekeinde voltrekken zich veranderingen op de weerkaarten. Een nieuwe portie koude lucht komt in beweging richting noordwest-Europa. Waarschijnlijk bereikt die kou ons opnieuw net niet.