President van Taiwan blijft provoceren

Weer heeft president Chen Shui-bian van Taiwan vriend en vijand tegen zich in het harnas gejaagd. In een toespraak ter gelegenheid van Chinees nieuwjaar suggereerde president Chen zondag opheffing van het Taiwanese bureau dat in de jaren '90 werd opgezet om met China te onderhandelen over hereniging. Chen wil niets weten van inlijving van Taiwan door China, en vindt het kennelijk ook niet langer nodig om ten minste de schijn op te houden dat er te praten is.

China, dat een jaar geleden een speciale anti-afscheidingswet aannam met het vooruitzicht van militaire ingrepen indien Taiwan zich onafhankelijk zou verklaren, is woedend over de nieuwe eruptie van Chen - ook al ligt het onderhandelingsproces al jarenlang nagenoeg stil. Maar ook de VS voelen zich geroepen Chen op de vingers te tikken. Uit eigener beweging verklaarde het State Department gisteren dat de VS tegenstander zijn van 'elke eenzijdige verandering van de huidige status quo' tussen China en Taiwan. Elke stap op weg naar onafhankelijkheid van Taiwan is taboe.

Al eerder werd president Chen publiekelijk terechtgewezen door de VS, ondanks alles de belangrijkste militaire bondgenoot van Taiwan. Dat was in december 2003 toen de Amerikaanse president Bush, met de bezoekende Chinese premier Wen Jiabao aan zijn zijde, verklaarde dat de VS niet gediend zijn van ondergraving van het 'Eén-China beleid'. Bush viel toen uit omdat Chen zinspeelde op de mogelijkheid van een referendum over onafhankelijkheid.