Poetin: geen uitwijzingen na spionage

Rusland zal de twee Britse diplomaten die onlangs volgens de Russische geheime dienst in Moskou zijn betrapt op spionage, niet uitwijzen. Dat heeft president Vladimir Poetin vandaag op zijn jaarlijkse grote persconferentie gezegd.

Poetin maakte duidelijk te hopen dat de spionagezaak niet leidt tot een verslechtering in de relaties met het Verenigd Koninkrijk.

De Russische overheid heeft de afgelopen tijd geprobeerd de spionagezaak in de aandacht van de publieke opinie te houden. De Britten - vier diplomaten - zouden hebben gespioneerd met behulp van een in een Moskous park verstopte nepsteen, waarin een technologisch hoogstaand zend- en ontvangstapparaat was ingebouwd. De geheime dienst FSB heeft buitenlandse journalisten de gelegenheid gegeven de steen te komen bekijken. Later meldde de FSB twee arrestaties te hebben verricht; in beide gevallen ging het om Russische staatsburgers.

Poetin zei te 'betreuren' dat 'onze partners' in het Verenigd Koninkrijk 'spionnen helpen'. Hij wilde de van spionage verdachten niet uitwijzen, maar hen volgen, 'wetend wat ze doen'. Verder zei Poetin te hopen dat de zaak niet ten koste gaat van 'de kwaliteit en het karakter van onze relaties'.

Op zijn door honderden journalisten bijgewoonde persconferentie deed Poetin een beroep op de Palestijnse fundamentalistische beweging Hamas - winnaar van de recente Palestijnse parlementsverkiezingen - om Israël te erkennen en 'een vreedzame dialoog' aan te gaan. Tegelijkertijd maakte hij duidelijk geen heil te zien in de Europese en Amerikaanse dreigementen, donorgeld voor de Palestijnen in te houden tenzij Hamas de staat Israël erkent en het gebruik van geweld afzweert. 'Een weigering het Palestijnse volk te helpen zou verkeerd worden begrepen', aldus de Russische president.

Aangesproken op de sterk verbeterde relaties van Rusland met het autoritair geregeerde Oezbekistan zei Poetin dat Rusland 'voor een evolutie [in Oezbekistan] is, en niet voor een revolutie', omdat niemand zit te wachten op 'een nieuw Afghanistan in Centraal-Azië'. 'We willen subtiel optreden' in Centraal-Azië, aldus Poetin.

Rusland en Oezbekistan haalden de banden aan nadat de relaties tussen Oezbekistan en de VS ernstig verslechterden door de Amerikaanse kritiek op het bloedbad dat het Oezbeekse leger in mei vorig jaar aanrichtte in de stad Andizjon.