'Onze bezwaren waren praktisch'

De LPF was eerst tegen de Afghanistan-missie. Maar nu opeens niet meer. Kamerlid Herben: 'Het operatieplan staat als een huis.'

Mat Herben, Tweede Kamerlid LPF FOTO: Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Op de website van de LPF noemt Tweede-Kamerlid Mat Herben de aard, omvang en de tijdsduur van de missie naar Afghanistan 'onacceptabel'. Nederland doet al veel voor Afghanistan, schrijft Herben. De andere Europese landen mogen ook wel eens wat doen en de missie kost ons te veel: zo'n 340 miljoen euro.

'Met zoveel geld kun je wonderen verrichten in Afrika', vindt Herben, die voor de LPF in de Tweede Kamer het woord voert over defensie.

Gisteren aan het eind van de dag bleek dat Herben er inmiddels anders over denkt. Samen met andere Kamerleden had hij van 's ochtends half negen tot 's avonds tien uur geluisterd naar defensie- en Afghanistan-deskundigen. Die hadden tijdens een hoorzitting uitgelegd waarom Nederland militairen naar Zuid-Afghanistan zouden moeten sturen of omgekeerd: waarom dat juist geen goed idee is.

Donderdag zal tijdens een debat in de Tweede Kamer moeten blijken of een meerderheid voor de missie is. D66, GroenLinks en SP zijn zeker tegen. CDA en VVD zullen vrijwel zeker vóór stemmen. Als de LPF tegen de missie blijft, kan een meerderheid alleen ontstaan als de PvdA, die nu nog twijfelt, ook vóór is.

Maar de LPF blijft niet tegen. Tijdens de eetpauze van de hoorzitting, aan het eind van de dag, zegt Herben dat hij er 'vertrouwen in heeft' dat de missie naar Afghanistan doorgaat. Herben: 'Laat me een Nostradamus-achtige voorspelling doen. Het zal me niet verbazen als de LPF en de PvdA van de regering zo veel toezeggingen krijgen, dat we instemmen met de uitzending.'

Was uw partij niet principieel tegen?

'Nee. Onze bezwaren waren praktisch. De 340 miljoen euro voor deze missie kun je ook besteden aan Afrika of aan duizend man marechaussee in de straten van Job Cohen, als je in gedachten houdt wat eerder in de Franse buitenwijken is gebeurd.'

Zijn uw bezwaren nu opeens weggenomen?

'Ik heb minister Bot (Buitenlandse Zaken, CDA, red.) met een boodschap naar Brussel gestuurd, waar deze week een vergadering is van de Raad voor Algemene Zaken en Externe Betrekkingen. Ik heb gezegd: 'Zorg dat de andere Europese landen hun solidariteit betuigen en dat ze aan de missie meebetalen.' De winst van de hoorzitting was, dat bleek dat het kernprobleem van deze missie de Europese solidariteit is. De VVD, de PvdA en D66 stelden er vragen over. '

Minister Bot heeft tegen u gezegd dat hij voor die solidariteit gaat zorgen?

'Hij heeft gezegd dat hij zich ervoor gaat inspannen. Ik denk dat hij heel goed beseft hoe belangrijk dat is. En ik weet dat generaal Jones (NAVO-opperbevelhebber, red.) en Jaap de Hoop Scheffer (secretaris-generaal van de NAVO, red.) ook voor die common funding zijn. Als ze het bij de volgende NAVO-raad op de agenda krijgen, zijn we al een heel eind in de goede richting.'

Als Bot zijn best doet, is dat genoeg? Dan gaat u voor de missie stemmen?

'Wij houden nog wel dezelfde vragen als de PvdA over de haalbaarheid van de missie en zo, maar eerlijk gezegd heb ik naar aanleiding van de briefing die we hebben gehad, nu het idee dat Defensie het goed aanpakt. Het operatieplan staat als een huis. Wat de veiligheid betreft, vertrouw ik op de analyses.'

De PvdA wil er ook zeker van zijn dat alle leden van het kabinet eenduidig vóór de missie zijn, dus ook alle D66-ministers. Wilt u dat ook weten?

'Ik vind dat volstrekt onbelangrijk. D66 doet er niet meer toe. Uit berekeningen van collega Samsom van de PvdA blijkt dat in 66,9 procent van de gevallen waarin D66 het kabinet niet steunde, de LPF heeft meegeregeerd. Op belangrijke punten als veiligheid, terreur en verkeer hebben wij de regering aan een meerderheid geholpen. Er zijn collega's van CDA en VVD die nu tegen mij zeggen: zijn jullie er klaar voor?'

Omdat ze inmiddels genoeg hebben van D66?

'Ja. D66 heeft zichzelf totaal geïsoleerd. Ik ben zelf ongelofelijk boos op Boris Dittrich, omdat hij heeft gezegd dat Nederland aan het handje van de Amerikanen loopt. Dan lok je aanslagen uit. Je moet die labiele figuren van de Hofstadgroep geen aanleiding geven.'

    • Petra de Koning