Literatuur en muziek festival in Rotterdam

Het North Sea Jazz Festival organiseert op 17 en 18 maart in samenwerking met de Rotterdamse podia Nighttown, Theater Lantaren/Venster en het Oude Luxor Theater een nieuw tweedaags festival. Onder de naam Uitgesproken! brengen musici uit de jazz en aanverwante stijlen op literatuur gebaseerde muziek en een speciaal filmprogramma. Als het festival, met optredens van fadozangeres Cristina Branco, bandoneonist Carel Kraayenhof die ook zijn biografie presenteert, liedjesschrijver Spinvis en de jazzmusici Hans Dulfer, Corrie van Binsbergen, Izaline Calister en Randal Corsen aanslaat, komt er een jaarlijks vervolg.

De aanleiding voor het festival is de vraag van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) aan het North Sea Jazz Festival, het Holland Festival en Lowlands Festival om voor de 71ste Boekenweek (15 t/m 25 maart) een speciale bijdrage te leveren. Omdat het thema van deze Boekenweek Boem Paukeslag is, naar het gelijknamige gedicht van Paul van Ostaijen, ontwikkelde de festivals diverse programma's waarbij de wisselwerking tussen literatuur en muziek het uitgangspunt is.

'Het idee voor een muziekfestival in samenwerking met Rotterdamse partners bestaat al langer', aldus programmeur M. Kuypers van North Sea Jazz Festival. 'Niet om een mini-versie van ons grote festival te creëren, maar een additioneel programma met uitgesproken thema's die de kruisbestuivingen tussen kunstdisciplines benadrukken. Muziek en literatuur is wat ons betreft een mooi begin.' De muziek en de teksten op Uitgesproken! hebben een duidelijke relatie, aldus Kuypers. 'Waar op festivals als Crossing Border bands en schrijvers naast elkaar optreden, doen de musici op dit festival specifiek iets mét de teksten van de schrijvers.'

Zo brengt Cristina Branco Ulysses, een wereldreis door poëzie van Shakespeare, Slauerhoff en Fernando Pessoa, improviseert gitariste Corrie van Binsbergen bij de voordrachten van Renate Dorrestein en zingt Dadafon-zangeres Kristin Asbjörnsen op teksten van schrijver Charles Bukowski.

    • Amanda Kuyper