Jaap Stam (33) voor twee jaar naar Ajax

Jaap Stam verruilt na dit seizoen AC Milan voor Ajax. De 33-jarige oud-international tekent een contract voor twee jaar. Ajax betaalt Milan een afkoopsom. Stams contract bij de club liep nog een jaar door.

Ajax wilde de verdediger per direct overnemen, maar dat was niet bespreekbaar. Stam stond ook in de belangstelling van zijn oude club PSV. Volgens zijn zaakwaarnemer Henk van Ginkel was Ajax slagvaardiger.

De Amsterdamse club haalt Stam wegens zijn routine, fysieke kracht en voor het evenwicht in het elftal. 'De talenten in onze selectie kunnen zich nu wellicht beter ontwikkelen', aldus technisch directeur Martin van Geel, die zich verheugd toonde met de komst van Stam. 'Jaap brengt veel internationale ervaring mee.'

De keuze van Stam voor Ajax is opmerkelijk. Vorig jaar werd zijn naam in verband gebracht met PSV en Heerenveen. Via Van Ginkel laat Stam weten dat hij moeite heeft met de vele trainingskampen in Italië. Om die reden besloot Frank Rijkaard medio jaren negentig ook te vertrekken bij Milan en zijn loopbaan af te sluiten bij Ajax. 'Voor elke wedstrijd gaat Milan in trainingskamp', zegt Van Ginkel. 'Er gaat ook veel tijd in reizen zitten. Dat is moeilijk als je een gezin hebt met vier kinderen. Na acht jaar in het buitenland vindt Jaap het genoeg geweest.'

Stam speelde eerder bij FC Zwolle, Cambuur Leeuwarden, Willem II, PSV, Manchester United en Lazio Roma. Sinds de zomer van 2004 staat hij bij Milan onder contract. Stam kwam 67 keer voor het Nederlands elftal uit. Hij stopte als international na het EK in 2004. Stam speelde dit seizoen bij Milan zeventien duels in de Serie A, twee bekerwedstrijden en vier partijen in de Champions League.

Toen Stam in 1998 van PSV naar Manchester United vertrok was hij de duurste verdediger ooit. De Engelse club betaalde destijds 35 miljoen gulden voor hem. Stam verliet in 2001 de Engelse club tegen zijn zin nadat hij in het boek Head to Head te pikante opmerkingen had gemaakt over medespelers en manager Alex Ferguson. De transfer naar Lazio leverde United destijds 53 miljoen gulden op.

Lazio had de eerste maanden weinig plezier aan de Nederlander, die een maand na zijn aantreden werd betrapt op het gebruik van het verboden spierversterkende middel nandrolon. Hij werd voor vijf maanden geschorst. Door financiële problemen bij de club stapte hij na drie seizoenen in 2004 over naar AC Milan.

Ajax maakte gisteren ook bekend dat het contract met verdediger Maxwell wordt ontbonden. De Braziliaan gaat naar Inter, maar wordt vermoedelijk dit seizoen al uitgeleend. Maxwell had aangegeven na dit seizoen te vertrekken.

Van Geel wilde gisteren bevestigen noch ontkennen dat Ajax zich ook heeft verzekerd van de komst van Kenneth Perez (31). De transfer moet eveneens deze zomer zijn beslag krijgen. De spelmaker van AZ zou al een verbintenis voor drie jaar hebben getekend en zijn contract in Alkmaar, dat doorloopt tot medio 2007, voor een kleine drie miljoen euro hebben afgekocht.