Iran: melding aan V-raad is einde overleg

Elke stap om Iran te rapporteren of door te verwijzen naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over zijn nucleaire programma zal het einde betekenen van diplomatieke inspanningen om de huidige impasse op te lossen.

Dat heeft Irans hoogste nucleaire onderhandelaar, Ali Larijani, vandaag gezegd. 'Deze verklaring spreekt niet van verwijzing maar ik geloof dat de Europeanen voorzichtiger moeten zijn', zo citeerde het semi-officiële persbureau ISNA Larijani. 'Wij hebben gevraagd om gesprekken met de Europeanen, wat aantoont dat Iran alle vriendschappelijke wegen wil bewandelen om vreedzame nucleaire technologie te bereiken', aldus Larijani.

Larijani dreigde vooralsnog niet met verdere tegenmaatregelen. Het Iraanse parlement heeft eind vorig jaar een wet aangenomen die een eind maakt aan onaangekondigde inspecties van de Iraanse nucleaire faciliteiten door het IAEA als Iran naar de Veiligheidsraad wordt doorverwezen. De Iraanse minister van Oliezaken, Kazem Vaziri, zei vanochtend in Wenen dat Iran niet van plan is zijn olie-exportstil te leggen.

In Londen besloten de Verenigde Staten, China, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland vannacht de kwestie-Iran via het Internationaal Atoom Agentschap (IAEA) aan de Veiligheidsraad te 'rapporteren'. De drie Europese landen onderhandelden tot voor kort met Iran over het omstreden Iraanse nucleaire programma. Breekpunt voor de EU-3 was Irans hervatting van research op het gebied van uraniumverrijking.

Een andere Iraanse nucleaire onderhandelaar, Javad Vaedi, zei vanochtend dat het Iraanse besluit deze research te hervatten 'onomkeerbaar' is. 'De onderzoeksactiviteit is een onvervreemdbaar recht van Iran', zei hij voor de staatstelevisie. Het nucleaire non-proliferatieverdrag (NPV), waarop het IAEA toeziet, verbiedt de leden niet er een uraniumverrijkingsprogramma op na te houden.

Vice-president Gholamreza Aghazadeh onderstreepte vanochtend in deze context tegenover ISNA dat het Londense besluit elke wettelijke basis mist.