Hogere winst bij ABN Amro

ABN Amro heeft vorig jaar een sterke winstgroei behaald. Het jaarresultaat kwam 13 procent hoger uit op 4,44 miljard euro.

De bank verwacht dit jaar voor circa 1,8 miljard euro eigen aandelen in te kopen en houdt er rekening mee dat zij dit jaar tijdelijk een lager vermogen zal hebben dan gewenst door de definitieve overname van Banca Antonveneta.

Dat heeft de bank vanmorgen in Amsterdam bekendgemaakt. Bestuursvoorzitter R. Groenink noemde zowel het vierde kwartaal als het hele jaar 2005 'uitstekend'.

Beleggers reageerden positief op de cijfers. De bank meldde een incidentele meevaller van 392 miljoen euro in verband met het nieuwe zorgstelsel. Een voorziening voor gepensioneerden van de bank is niet meer nodig.

Groenink gaf voor het eerst openheid van zaken over de reprimande die hij vorig jaar samen met collega T. de Swaan van de commissarissen kreeg. Groenink werd naar eigen zeggen op zijn vingers getikt vanwege 'ongelukkig taalgebruik' door 'het beladen woord 'vernietigen' te hebben gebruikt' in relatie tot een voorlopig onderzoeksrapport naar onregelmatigheden binnen de bank.

Collega De Swaan vroeg zich destijds af of de uitspraak van Groenink 'een meldbare zaak' was waardoor, aldus Groenink vanmorgen, bij Amerikaanse collega's het misverstand ontstond dat De Swaan de kwestie in de doofpot wilde stoppen. 'We hebben de kans geschapen voor potentiële reputatieschade voor de bank en daar zijn wij terecht op aangesproken. Wij hebben hier de raad van commissarissen onze excuses voor aangeboden.'