Gevallen koningin onder tempelvloer

Luxor, 31 jan. In de veertiende eeuw voor Christus was ze oppermachtig, de Egyptische koningin Tiye, ook wel Ti genoemd. Maar onlangs hebben Amerikaanse archeologen haar standbeeld met het gezicht naar beneden teruggevonden, als vloeropvulling in een tempel uit 700 voor Christus, in het Egyptische Luxor. Nu staat ze weer overeind. (Foto AP) Archeologists look at a statue of King Tut's grandmother in Luxor, Egypt in this undated handout photo. Archaeologists have unearthed a life-sized statue of King Tut's grandmother in a rather undignified location. The statue, believed to be that of Queen Tiye, was found by a Johns Hopkins University archaeological team buried face down near a statue of her husband, six inches deep in the floor of the sprawling Karnak Temple site in Luxor, an ancient Egyptian royal city. The statue, which dates to between 1391 and 1352 B.C., was found while archaeologists were clearing a portion of the platform of the temple of the goddess Mut, which dates to about 700 B.C. (AP Photo/Jay VanRensselaer) Associated Press