Frankrijk herdenkt slavernij

Frankrijk gaat jaarlijks op 10 mei de geschiedenis van de slaven en de afschaffing van de slavernij herdenken.

Dat heeft president Chirac gisteren aangekondigd. Hij noemde de slavernij 'een onuitwisbare vlek voor de mensheid' en een 'tragedie die alle continenten heeft getroffen'. Hij onderstreepte dat 'de meeste Europese machten' aan de slavenhandel hebben deelgenomen en dat deze praktijk een belangrijke voedingsbodem is geweest voor het racisme. Dat is volgens Chirac 'een van de redenen waarom de herinnering aan de slavernij nog een open wond is voor veel van onze medeburgers'.

Het Franse staatshoofd heeft voor een jaarlijkse herdenking op 10 mei gekozen, omdat het parlement in 2001 op die datum een wet aannam waarin slavernij en slavenhandel worden aangemerkt als een misdaad tegen de menselijkheid. Frankrijk is het enige land met een dergelijke wet.

Chirac zei dat een land de verantwoordelijkheid dient te nemen voor zijn hele geschiedenis, 'met zijn glorieuze bladzijden, maar ook de schaduwkanten'.

President Chirac beklemtoonde verder dat 'wij alles over onze geschiedenis kunnen zeggen'. Over dat laatste is momenteel discussie in Frankrijk. Zo is tegen de historicus Pétré-Grenouilleau een aanklacht ingediend, omdat hij het misdadige karakter van de slavenhandel zou hebben gerelativeerd.

Chirac kondigde voorts een internationaal initiatief aan om hedendaagse gedwongen arbeid te bestraffen. Volgens de Verenigde Naties zijn meer dan twintig miljoen mensen over de wereld daarvan slachtoffer.