Fashion Week toont sok als jurk

Zolang de Amsterdam Fashion Week samen valt met de mannenshows in Parijs, blijven de inkopers weg. Maar deze keer misten ze mooie en verrassende collecties.

Het model dat bij de Westergasfabriek in de vrieskou wordt gefotografeerd, draagt lagen truien, een kluwen sjaals en versleten gympen. Dit lijkt eerder de zwerverslook dan de laatste mode. Het is ontwerpster Monique van Heist. Na haar laten nog meer mensen zich in hun winterse goed vastleggen. De ontwerpster gaat de foto's gebruiken om een survivalpakket voor de volgende winter te ontwikkelen. Op 25 maart is het resultaat te zien in het Haags gemeentemuseum.

Door het publiek de show te laten maken, onderscheidde Van Heist zich van de gebruikelijke catwalkpresentaties op de vierde Amsterdam International Fashion Week. Die waren overigens een groot succes. Alle ontwerpers - van de gevestigde couturier Mart Visser tot het luxueuze jeanslabel Blue Blood tot het bij It-girls geliefde label van Percy Irausquin - vulden moeiteloos de grote zaal.

Interessanter waren de collecties van de minder bekende ontwerpers. Zoals de afstudeershow van het Fashion Institute Arnhem, de postacademische modeopleiding, en de mannencollectie van de derdejaars studenten van de Artez Hogeschool in Arnhem. Onder de naam Collectie Arnhem ontwerpen en verkopen de studenten jaarlijks een volwassen collectie. Op de tonen van Soft Cells jaren tachtig hit Tainted love kwamen fijne T-shirts voorbij met subtiel geplooide voorkanten waar soepele feminiene twinset-vestjes overheen werden gedragen. Als stoere tegenhanger waren er grafisch vormgeven overalls. Ze pasten precies bij de eighties vleermuismouwen kokerjurken van Mada van Gaans die een heerlijk eigentijdse meidencollectie presenteerde.

Van Corné Gabriëls bleef vooral een gebreide, afzakkende 'sokjurk' hangen. Het model hield met haar ene hand de als bij een sok geribbelde bovenkant van haar jurk omhoog, terwijl ze met haar andere hand de 'tenen' als een sleepje vasthield.

Francisco van Benthum, die sinds 2003 onder de naam Wolf mannencollecties ontwerpt, is het conceptuele stadium ontgroeid. Een aantal jaren geleden wist de helft van het voormalig duo Keupr/Van Bentm in Parijs tijdens de coutureweken te verbazen met een levensgroot leren paardenhoofd dat in een van hun ontwerpen was gestoken. Afgelopen vrijdag maakte de ontwerper in een chique salon aan de Herengracht indruk met een slank gesneden mannencollectie die zowel sexy colberts als makkelijke jeans bevatte. Opvallend waren subtiele, handmatige details als gevlochten riempjes en epauletten die onder andere terugkeerden in een cognackleurige leren jas. Met deze goeddoordachte collectie zou Van Benthum geen gek figuur slaan tijdens de belangrijke Milanese of Parijse mannenshows.

Met het internationale karakter van de modeweek, die volgens de organisatie als doel heeft 'Amsterdam op de kaart te zetten als een bruisende mode-bestemming' wil het nog steeds niet zo vlotten. Zolang de modeweek samenvalt met de mannenshows in Parijs zullen buitenlandse journalisten en inkopers wegblijven uit Amsterdam. Het grootste pluspunt van de Amsterdam International Fashion Week is dat het een goede leerschool is voor talent. Jonge ontwerpers leren hoe je een collectie moet presenteren en hoe het voelt om voor een zaal met honderden mensen even in de schijnwerpers te staan.

    • Georgette Koning