Dioxine in voer door filterdefect

Defecte filters bij een Belgische producent van zoutzuur zijn de oorzaak van de vervuiling met dioxinen van in Nederland en België verhandeld veevoer. Dat heeft het Belgische federale Voedselagentschap gisteren bekendgemaakt.

Het Voedselagentschap legde in verband met deze zaak gisteren nog eens ruim driehonderd bedrijven een tijdelijke sluiting op, nadat vorige week al 96 varkens- en kippenhouders werden geblokkeerd die besmet veevoer hadden betrokken. In Nederland zijn 275 bedrijven geblokkeerd, in Duitsland zeven.

Uit onderzoek van de Belgische autoriteiten is vast komen te staan dat het bedrijf Tessenderlo Chemie door het filterprobleem met dioxinen verontreinigd zoutzuur heeft geleverd aan dochteronderneming PB Gelatins. Die gebruikte het zoutzuur tijdens de productie van gelatine om bij varkenskadavers vet van het bot te scheiden. Het verontreinigde vet werd afgenomen door het Profat, dat dit voor verwerking doorleverde aan veevoederbedrijven, onder meer het Nederlandse Bouman in Andel.

Volgens de betrokken autoriteiten is er geen gevaar voor de volksgezondheid, omdat slechts kleine hoeveelheden dioxine zijn ontdekt. Nederland en België overlegden gisteren met eurocommissaris Kyprianou (Consumentenbescherming) over de aanpak van de dioxinevervuiling. De Commissie stemt volgens een woordvoerder in met de getroffen maatregelen.