De draaideurhechtenis

Behalve de draaideurcrimineel die na vrijlating uit de gevangenis weer uit roven en stelen gaat, is er ook de draaideurhechtenis. Een verdachte wordt eerst met veel misbaar en publiciteit opgepakt door justitie, maar gaat later vrijuit omdat het openbaar ministerie aan de raadkamer van de rechtbank de noodzaak tot verlenging van de hechtenis niet aannemelijk kan maken. Dit gebeurt niet bij kleine drugsdealers, maar bij verdachten van zware georganiseerde misdaad die met afpersing, geweld en series huurmoorden gepaard gaat. De intimidatie is zo effectief dat slachtoffers geen aangifte durven doen, zodat er te weinig bewijs overblijft om de verdachten vast te houden. Geconstateerd kan worden dat alle 45 Hells Angels die half oktober bij politie-invallen over het hele land en in België waren opgepakt, deze maand weer op vrije voeten zijn gekomen.

Te hopen valt dat justitie de gisteren opgepakte verdachte en voormalige ontvoerder van Heineken, Willem Holleeder, wel langer dan een paar maanden kan vasthouden. Hij is invloedrijk aspirant-lid en frequent bezoeker van de Amsterdamse Hells Angels en hem wordt afpersing ten laste gelegd van de makelaars in onroerend goed Endstra en De Vlieger.

Voor de tientallen huurmoorden die op Amsterdamse straten op klaarlichte dag onder anderen op Endstra hebben plaatsgevonden, is nog niemand gearresteerd. Dit is het onheilspellende resultaat van tientallen jaren veronachtzaming door justitie van de georganiseerde misdaad in Amsterdam. Ook bonafide zakenlieden worden afgeperst. Maar getuigen durven niet naar voren te komen, omdat doodsbedreigingen door topcriminelen meer indruk maken dan beloften van bescherming door justitie.

Dat topcriminelen soms goed op de hoogte zijn van de inhoud van gesprekken tussen justitie en potentiële getuigen, maakt aangifte geen aanlokkelijk vooruitzicht. Holleeder wist alles van gesprekken tussen de in 2004 vermoorde Endstra en justitie. Ook de Hells Angels waren van tevoren ingelicht over politie-invallen. AIVD-documenten over de georganiseerde misdaad raakten in handen van criminelen. Deze maand is een rechercheur aangehouden wegens het lekken van informatie aan de Hells Angels. De Amsterdamse hoofdcommissaris Welten mag dan wel zeggen dat 'van corruptie in algemene zin'' bij het politiekorps geen sprake is, een paar lekken zijn voldoende om het politiewerk te ontwrichten en getuigen kopschuw te maken. Zolang criminelen van de verrichtingen van zijn korps op de hoogte zijn, heeft Welten een probleem.

De pas opgerichte Nationale Recherche heeft als zware taak de macht van de georganiseerde misdaad in Nederland te breken. Zij kan leren van het succes van Duitse collega's die jaren hebben besteed aan de vervolging en berechting van Hells Angels in de zwaarbeveiligde Stammheim-gevangenis. Het kan dus wel. De draaideurhechtenis is een machteloos gebaar. Zware criminelen horen langer dan een paar maanden te worden opgesloten.