Bezuinigingen bij Journaal

NOS Nieuws moet nog dit jaar zo'n 2,5 miljoen euro bezuinigen. Er verdwijnen ongeveer 25 banen. Dit bevestigen bronnen in Hilversum. Vanmiddag zou de leiding van de NOS de bezuiniging bespreken met de ondernemingsraad en de redactieraad.

Begin dit jaar zijn de redacties van radio, televisie en internet van de NOS samengevoegd. Daardoor zou efficiënter gewerkt kunnen worden. Volgens Hans Laroes, hoofdredacteur van de gezamenlijke nieuwsredactie, is het desondanks nodig om te bezuinigen. 'Er is een verschil tussen de financiële mogelijkheden en de ambities die we hebben.'

De leiding van Het Journaal overweegt het achtuurjournaal op zondag in te korten van 25 naar 10 minuten. Ook worden tijdens de zomer waarschijnlijk minder reportages in het buitenland gemaakt. Verder staat het voortbestaan van Jeugdjournaal.nl, ter discussie. Dit is een dagelijks programma van vijf minuten over de website van het Jeugdjournaal. Vijftien nieuwe medewerkers, die de chefs van de deelredacties graag wilden, komen er waarschijnlijk niet. Ook wordt bezuinigd op eenmalige uitzendingen, zoals het jaaroverzicht.

Volgens Laroes komt de ingreep bij de NOS mede voort uit bezuinigingen die het kabinet de Publieke Omroep in 2003 heeft opgelegd (64 miljoen euro). Andere omroepen, zoals EO en AVRO, hebben sindsdien ook banen geschrapt. Volgens Laroes zijn de personeelskosten meer gestegen dan was te voorzien. Verder heeft de NOS er taken bijgekregen, zoals 'nieuwsflitsen' voor Ned. 2. Laroes zegt dat de bezuinigingen 'direct de nieuwsvoorziening raken'. De kijker gaat dat merken, denkt hij. 'We komen nu met de bezetting op een niveau waar ik niet blij mee ben.' De ondernemingsraad kon vanmorgen nog niet reageren. Bij de NOS werken 680 medewerkers en 74 freelancers.

    • Merel Thie