Beter tien programma's dan een lege schijf

Wie surft en googelt, loopt zonder het te weten allerlei risico's. Om die gevaren het hoofd te bieden zijn er vele programma's in omloop. Neem bijvoorbeeld die van Norton.

Ongeveer tien jaar terug was een viruschecker een programma dat voornamelijk controleerde of de harde schijf niet met virussen was besmet via een diskette. Tegenwoordig dreigen er zoveel gevaren, met name van internet, dat deze programma's bescherming op diverse niveaus bieden.

Fabrikant Symantec, de nummer 1 op het gebied van virusbestrijding, brengt nog ieder jaar een nieuwe versie uit van zijn antivirusprogramma en daarmee ook van de virtuele gereedschapskist SystemWorks, waarin AntiVirus wordt aangeboden naast hulpjes als Norton Ghost (een backup van een volledige pc-installatie) en Utilities (diverse reparatieprogramma's). Het idee is dat als een virus schade aanricht aan je systeem, je de harde schijf in elk geval van de ondergang kan redden.

Daarin gaat Symantec veel verder dan andere leveranciers van antivirusproducten. Het enige dat een beetje in de buurt komt is McAfee Internet SecuritySuite (79,95 euro), maar dat richt zich voor een belangrijk deel nog steeds op de bescherming van de privacy en de verwijdering van virussen en wormen, en biedt weer geen backupmogelijkheden.

Het vlaggenschip Norton AntiVirus verwijdert behalve virussen, wormen en Trojaanse paarden nu ook automatisch spyware en adware, programma's die ongevraagd het surfgedrag van internetgebruikers analyseren en de pc kunnen vertragen. Omdat niet alle risico's op dit gebied even groot zijn, verwijdert AntiVirus adware-programma's met een laag risico niet, maar geeft het gebruikers een aanbeveling voor een te ondernemen actie. Met Norton Quarantine & Restore kan de verwijdering van een adware-programma met een laag risico trouwens ook gemakkelijk ongedaan worden gemaakt. Overigens niet uniek, andere antivirusprogramma's zoals die van McAfee kunnen dat al langer. Er zijn volop gratis programma's verkrijgbaar die adware kunnen verwijderen, waaronder Ad-Aware Personal.

SystemWorks is weer wat anders dan Norton Internet Security 2006, een pakket waarin Norton AntiVirus wordt gecombineerd met onder meer Personal Firewall, AntiSpam en Norton Privacy Control - programma's die vooral zijn bedoeld om aanvallen op de pc van buiten te weren.

SystemWorks bevat juist software om allerlei hardwareproblemen op te lossen of in elk geval te analyseren, en wie goed zoekt, vindt zelfs een uitgebreide System Optimizer, waarmee veilig onder de motorkap van Windows XP kan worden gesleuteld. Zo kan je allerlei opties uit- of aanzetten zonder in het ingewikkelde systeemregister te duiken. Ook hiervan zijn op internet trouwens gratis varianten te vinden.

Dat geldt niet voor Norton Ghost (alleen verkrijgbaar als onderdeel van de Premier versie, die iets duurder is dan de standaard versie) en Go Back: programma's die een fatale installatie of een virusinfectie ongedaan kunnen maken, waarbij Ghost de laatst bewaarde configuratie in zijn geheel terugzet, en Go Back de configuratie die als laatste werkte.

Het gebruik van deze programma's is overigens niet geheel zonder risico, maar het zijn onmisbare programma's voor wie tenminste enige zekerheid wilt. Beter iets gered dan een lege harde schijf.

Los van Norton AntiVirus verschilt ook SystemWorks 2006 weer niet veel van zijn voorgangers. Een programma dat wel flink onderhanden is genomen is Cleanup, dat allerlei overbodige bestanden op de harde schijf verwijdert. Maar dat is er helaas niet sneller of veel beter op geworden.

Norton SystemWorks: 79,99 euro

    • Jan Libbenga