Beschaafde Blunt mist vuur

Er zijn genoeg singer/songwriters die rustige luisterliedjes maken met een akoestische gitaar. Maar er is er maar een die officier was in het Engelse leger in Kosovo, die bovendien in de erewacht bij de kist van de overleden koningin-moeder heeft gestaan, en die 'the Queen's English' spreekt. Deze beschaafde jongeman heet James Blunt.

James Blunt, gisteravond in Amsterdam Foto Lex van Rossen Concert: James Blunt. Gehoord: 30/1 Heineken Music Hall, Amsterdam. Amsterdam 30-1-2006. JAMES BLUNT LEX VAN ROSSEN
James Blunt, gisteravond in Amsterdam Foto Lex van Rossen Concert: James Blunt. Gehoord: 30/1 Heineken Music Hall, Amsterdam. Amsterdam 30-1-2006. JAMES BLUNT LEX VAN ROSSEN Rossen, Lex van

James Blunt en zijn single You're Beautiful waren de hitparade-verrassing van het afgelopen jaar. Net als You're Beautiful zijn ook Blunts andere liedjes ingetogen en is de voordracht kalm. Het is zijn stem waarmee hij zich onderscheidt van inwisselbare sfeer-zangers als Gavin Degraw en Jack Johnson die op dit moment de hitparade bestormen.

Die stem is geknepen en hoog. Huilerig, ook. Dat klinkt niet als een aanbeveling, maar heeft een verleidelijk effect. Want er spreekt doortastenDheid uit: hier is iemand die zijn verhaal wil vertellen, in wat voor vorm het er ook uit komt. Daarmee overstijgt Blunt de gitaarintro's die soms pure muzak zijn, en zijn melodieën die sentimenteel zwijmelen.

Gisteravond in de Heineken Music Hall speelden Blunt en zijn band voor een uitverkochte zaal, nadat hij afgelopen mei nog optrad voor tweehonderd man in de bovenzaal van de Amsterdamse popzaal Paradiso. Dankzij de grote band (met onder meer twee gitaristen en een piano) kreeg het geluid meer reliëf dan op de cd, Back To Bedlam. Het ritme was zwaarder en sommige riffs bleven langer doorzinderen, zodat er iets van de psychedelica ontstond waar Blunt, getuige zijn Doors-citaat in So Long, Jimmy, naar streeft.

Maar James Blunt zelf is zo bleek als zijn muzak-intro's. Hij staat er bijna verloren bij terwijl hij zijn liedjes over mislukte liefdes zingt. De praatjes tegen het publiek waren plichtmatig en zijn houding miste vuur. Zelfs de enthousiaste zaal, die eerst braaf meezong en elkaar op zijn commando omarmde, werd steeds stiller. Blunt speelde een eigen versie van Where Is My Mind van The Pixies, en deed zijn hit keurig als toegift. Die stem verdient beter.

Concert: James Blunt. Gehoord: 30/1 Heineken Music Hall, Amsterdam.

    • Hester Carvalho