Berlusconi's mediablitz wordt ook president Ciampi te gortig

Silvio Berlusconi denkt dat het kan: opnieuw premier van Italië worden. In zijn campagne verschijnt hij nu zó veel op televisie, dat het president Ciampi te gortig is geworden.

Berlusconi te gast in de praatshow Una Mattina van Eleonora Daniele en Luca Giurato van tv-zender Rai Uno. (Foto AP) Italian Premier Silvio Berlusconi talks with MC Luca Giurato during ''Uno Mattina'' talk show broadcasted by Italian state television network RAI1, in Rome, Wednesday, Jan. 18, 2006. At right is Eleonora Daniele. (AP Photo/Sandro Pace) Associated Press

Silvio Berlusconi raast deze weken als een ware wervelwind door de Italiaanse media. Hij verscheen met zijn kinderen en zijn 93-jarige moeder in een variétéprogramma van een van zijn eigen televisiekanalen, hij debatteerde in talkshows van de staatstelevisie en was onaangekondigd te gast in een sportprogramma. Hij meldde zich in ontbijtshows en presenteerde zich zelfs in een radioprogramma dat verkeersinformatie geeft. In de tweede en derde week van januari was hij acht uur lang aan het woord, terwijl zijn opponent Romano Prodi, maar één uur op televisie te zien was.

Waar iedereen voor vreesde, lijkt daarmee werkelijkheid te worden. De man die drie commerciële televisiestations bezit en als premier ook de publieke kanalen controleert, buit zijn mediamacht met het oog op de verkiezingen ten volle uit.

'Ik heb die zendtijd nodig om de waarheid te vertellen', zegt Berlusconi. En de waarheid is volgens hem dat hij 'alle beloftes heeft waargemaakt'. Dat Italië dankzij hem internationaal in aanzien is gestegen ('Ik heb Bush twintig keer ontmoet'), en dat de oppositie bestaat uit communisten die 'antidemocratisch' zijn en bovendien ook nog eens de nakomelingen zijn van Stalin die tientallen miljoenen doden op zijn geweten heeft.

Berlusconi heeft zich voor zijn campagne laten adviseren door medewerkers van Karl Rove, de politiek strateeg van de Amerikaanse president George Bush. Het advies van deze havik was eenvoudig: maak je opponent zwart zo veel je maar kunt, geef hem geen kans te recupereren en geef steeds weer een nieuwe dreun. In de eerste twee weken verweet Berlusconi partijleiders van de oppositie betrokken te zijn bij een duistere zakendeal. De premier, die zelf vaak vanwege corruptie is beschuldigd, deed zelfs publiekelijk aangifte bij justitie. Toen bleek dat hij zijn aanklacht niet kon hardmaken en dat het vooral een poging was om het imago van zijn opponenten aan te tasten, liet hij weten dat nieuwe 'onthullingen' aanstaande zijn.

De centrumlinkse opponenten van Berlusconi hebben moeite met de strijdwijze van de premier en erkennen knarsetandend dat Berlusconi het debat domineert. De uitdager van Berlusconi, Romano Prodi, spreekt van een 'indrukwekkende en schandalige campagne' die Berlusconi voert met 'wild-west-strategieën'. Zo lang hij nog voor staat in de peilingen gaat de weinig charismatische compromisfiguur Prodi de directe confrontatie met Berlusconi echter uit de weg, omdat de premier nog immer moeilijk te verslaan is op het medium dat hem groot maakte.

In de vele uren die de stralende, chirurgisch strak getrokken en van nieuwe haren voorziene Berlusconi (69) op de beeldbuis verschijnt, probeert hij volop te amuseren en te behagen en doet hij af en toe verrassende uitspraken. Zo beloofde hij afgelopen zaterdag aan een lokale televisiepredikant op Sardinië dat hij tot de verkiezingen van 9 april geen seks meer zal hebben.

In een programma op zijn eigen Canale 5 parafraseerde hij een van zijn favoriete boeken: 'Lof der zotheid' van Erasmus van Rotterdam. 'De beste ideeën komen niet voort uit de rede, maar uit een lucide en visionaire waanzin.' Tussen de bedrijven door stuurde Berlusconi ook nog een brief naar de 600.000 baby's die in 2005 zijn geboren. 'Gefeliciteerd met je aankomst. Weet je dat in de begroting 1.000 euro voor jou is gereserveerd een dikke kus.'

Zijn mediablitz heeft Berlusconi in aanvaring gebracht met de 85-jarige Italiaanse president Carlo Azeglio Ciampi, die in Italië zeer wordt gerespecteerd. Ciampi heeft het Italiaanse commissariaat voor de media opgeroepen om er op toe te zien dat alle politieke partijen evenveel zendtijd krijgen.

Een wet die dit moet garanderen, treedt pas na de ontbinding van het parlement in werking. Te laat, meent Ciampi, nu Berlusconi erin is geslaagd om de ontbinding van het parlement met elf dagen uit te stellen tot 11 februari. Berlusconi heeft dit weekeinde geïrriteerd gereageerd op de interventie van Ciampi: 'De president is niet onpartijdig', zo zei hij.

Als het aan de premier-mediamagnaat Berlusconi ligt, zet hij zijn strategie gewoon voort. Zeker nu er voor het eerst ook een peiling is, waaruit blijkt dat hij zijn achterstand aan het inlopen zou zijn. 'Het is ik tegen de rest', aldus een verbeten Berlusconi die vecht voor zijn politieke leven.

    • Bas Mesters