Bellen van pool tot pool

Wereldwijd bellen wordt gewoon. Wat vroeger voorbehouden was aan oorlogsverslaggevers is nu binnen handbereik voor iedereen.

BGAN met telefoon.

Bij Bever Zwerfsport huur je voor 8 euro per dag een spatwaterdichte Iridium-satelliettelefoon die het overal doet voor 1,25 euro per minuut; dat is een zevende van het tarief van 1998, toen Iridium werd geïntroduceerd.

Voor 1.700 euro koop je zo'n telefoon en voor de helft van die prijs heb je een Globalstar of Thuraya, die beide ook maar de helft van de wereld bestrijken. Thuraya (sinds 2001) werkt via twee satellieten die stilstaan ten opzichte van de aarde en dat heeft een groot voordeel voor de gebruiker: als je verbinding hebt, en je blijft op je plaats, kun je het gesprek ook afmaken. De Thuraya-satellieten bestrijken alleen het gebied van Afrika tot en met India, inclusief Europa.

De satellieten van Globalstar (48, sinds 1999) en Iridium (66) bewegen ten opzichte van de aarde. Het idee is dat de volgende boven de horizon verschijnt voordat de vertrekkende daarachter wegzakt. Midden in de Sahara en op zee werkt dat goed. Elders vaak minder, omdat de kunstmaan die je bericht doorgeeft achter een berg of boom kan verdwijnen voordat de volgende opkomt. Tuut tuut tuut. Nog iets om ernstig rekening mee te houden: Iridium biedt een superdichte dekking bij de polen, en de laagste rond de evenaar. Bij een tocht door de bergen van Sulawesi geeft dat gegarandeerd problemen, tenzij de route van top naar top loopt.

Dan tarieven, ook daar schuilen risico's. Vuistregel: bellen binnen een satellietsysteem is goedkoop, vrijwel altijd onder een euro per minuut, maar tussen systemen ridicuul duur. Neem vooral geen Globalstar- of Iridium-telefoon mee naar Irak, want alle Irakezen met een satelliettelefoon, en dat zijn er verrassend veel, gebruiken Thuraya. Van Iridium naar Thuraya bellen of andersom kost zo'n 13 euro per minuut. Ook duur: gebeld worden vanuit Nederland. KPN rekent 7,50 euro per minuut en T-Mobile 12 euro, al zijn die tarieven te omzeilen via speciale nummers.

Bellen met een satelliettelefoon is vanuit verre landen naar Nederland doorgaans goedkoper dan gewoon mobiel. 'Satelliettelefonie heeft de naam duur te zijn', zegt Inge Broods van 2connect-IT, leverancier van hardware en klantendiensten. 'Maar bellen met Thuraya vanuit Egypte naar Nederland kost 0,87 euro per minuut, met je gsm via KPN 1,39 euro.'

De verschillen zijn nog drastischer bij datacommunicatie. Alle drie systemen bieden datasnelheden tot 9.600 bits per seconde: peperduur als je even een foto naar thuis wilt mailen. Andere tijden zijn evenwel aangebroken met de komst van Inmarsat BGAN dat vorige maand operationeel werd. Communiceren vanaf de rug van een kameel is met BGAN geen optie. De antenne, ter grootte van een A4tje, moet gericht worden op een van de satellieten die samen in de loop van het jaar werelddekking zullen geven. De kleinste BGAN, de Nera World Pro, kost 2.950 euro, weegt nog geen kilo, ontvangt met maximaal 384 kilobit en zendt met 240 kilobit per seconde. Je betaalt normaliter per megabyte, namelijk 7 euro. Duur? Broods: 'Via een gprs-telefoon kost het vanuit Groot Brittannië 10 euro per megabyte en vanuit Thailand 25.' Met BGAN kun je tegelijkertijd bellen (à 1 euro per minuut) en data versturen. Je moet er even voor gaan zitten, maar dat moest toch al voor de laptop waarop je wilt gaan surfen.

    • Michiel Hegener