Aanhang AS Roma openlijk fascistisch

Opnieuw is Italië opgeschrikt door nazistische en fascistische spandoeken in een stadion. Dit keer eens niet bij Lazio Roma dat met Paolo di Canio zelfs een speler heeft die zo nu en de Hitlergroet brengt, maar bij stadgenoot AS Roma, een club die tot in de jaren tachtig en negentig juist een links legioen had.

Een supporter van AS Roma eergisteren op de tribune met een vlag met daarop een afbeelding van de Italiaanse dictator Benito Mussolini. Foto AFP AS Roma's supporter holds a flag bearing a picture of fascist dictator Benito Mussolini during the Italian serie A football against Livorno at Olympic stadium in Rome, 29 January 2006. Serie A club Roma said, 30 January 2006, they were doing all they could to prevent their fans from bringing nazi and fascist symbols into the Olympic stadium and that it was down to the police to confiscate them. AFP PHOTO / GIULIO NAPOLITANO AFP

Twee dagen na de herdenking van de holocaust ontrolden de ultra's zondag in het olympisch stadion van Rome een enorm spandoek met de tekst: 'Lazio-Livorno, zelfde initiaal, zelfde oven.' Een andere slogan luidde in slecht gespeld Duits: 'Got mit uns', wat refereert aan een motto van de SS. Supporters droegen verder vaandels met hakenkruizen, runentekens en portretten van de fascistische dictator Benito Mussolini, waarop stond geschreven: 'Geloven, gehoorzamen en strijden'.

Volgens kenners van AS Roma is de club de laatste jaren geïnfiltreerd door neofascistische groepen uit de stad die de tribunes gebruiken om hun politieke boodschap te verspreiden. 'Het lijkt mij geen uitdrukkingen van spontane jongeren, het is allemaal nauwkeurig voorbereid en wij konden ze niet stoppen', aldus hoogleraar Alberto Asor Rosa die de club al jaren volgt. 'We weten niet meer hoe we ons moeten verdedigen', zo zei ook sportief directeur van Roma, Daniele Pradè, tegen de krant La Stampa. Het enige wat Roma weet te bedenken is de televisiestations oproepen om geen beelden meer uit te zenden van dergelijke leuzen.

Op de vraag waarom de politie niet heeft ingegrepen in het stadion, antwoordden de autoriteiten dat dit tot gevaarlijke ordeproblemen zou hebben geleid. Notabelen van links en rechts die in het stadion waren, zeiden niet te zijn weggegaan omdat ze de ultra's die eer niet gunden. Staatssecretaris van Sport Mario Pescante zei echter dat de scheidsrechter de wedstrijd had moeten stilleggen: 'Er moet strenger worden opgetreden.'

Buiten het stadion onder een brug trof de politie ook nog een tas met zes molotovcocktails aan en een spandoek: 'We verbranden jullie levend'.

Vandaag beslist de voetbalbond over de straf die AS Roma zal krijgen. Naar verwachting moet de club twee wedstrijden zonder publiek spelen.

    • Bas Mesters