Twee winnaars Corustoernooi

Twee winnaars blijft een eigenaardigheid die het schaken onderscheidt van de meeste sporten. Toch stelde de uitslag vrijwel iedereen tevreden aan het slot van het Corustoernooi. Na een pakkende laatste ronde deelden Vishy Anand en Veselin Topalov de hoofdprijs.

Het was een passende beloning voor de overmacht waarmee de Indiër en de Bulgaarse wereldkampioen deze 68ste editie domineerden. De winnaars zelf vonden het ook de perfecte oplossing. Anand: 'We streden samen het hele toernooi om de eerste plaats en dan zou je kunnen zeggen dat de afloop rechtvaardig is.' Topalov had het niet beter kunnen zeggen. 'We waren duidelijk beter dan de rest. Dit is een eerlijke uitslag.'

Waarschijnlijk waren de winnaars ook zo voldaan omdat ze allebei een mijlpaal bereikten. Topalov noemde het fantastisch dat hij na diverse pogingen eindelijk het laatste grote toernooi had gewonnen dat nog aan zijn erelijst ontbrak. Anand brak een oud record. Hij won voor de vijfde keer in Wijk aan Zee en overtrof daarmee Euwe, Kortsjnoi en Portisch, die vier keer bovenaan eindigden.

De ontknoping voltrok zich op de slotdag en niet in de voorlaatste ronde toen Topalov met wit tegen Anand speelde. Die langverwachte partij werd niet het spektakelstuk waar menigeen op gehoopt had. Anand verraste zijn tegenstander met een nieuw idee, dat hem gemaild was door een meelevende landgenoot, de Indiase grootmeester Ganguly. Al snel wist Topalov dat hij zijn winstaspiraties kon laten varen. Als hij het schijnoffer aannam kon zwart remise forceren, nam hij het niet aan dan sijpelde het leven uit de stelling.

Met deze remise behield Topalov een half punt voorsprong. In de laatste ronde speelde hij zelf met zwart tegen de winnaar van vorig jaar, Peter Leko, terwijl Anand met wit aantrad tegen Boris Gelfand. Topalov bereikte moeiteloos gelijk spel en veroverde zelfs nog een pion, maar het eindspel bleek niet te winnen. In een scherpe Siciliaan schotelde Anand Gelfand een lopermanoeuvre voor die in een klap zwart met de rug tegen de muur zette. Vanaf dat moment wist Anand dat hij zijn rivaal in zou halen zolang hij geen gekke dingen deed. Gelfand verzette zich hevig, maar moest na zes uren zijn verzet staken. Daarmee eindigden Anand en Topalov bovenaan met maar liefst anderhalf punt voorsprong op Adams en Ivantsjoek.

Gezien hun machtsvertoon leek het een voor de hand liggende vraag of deze uitslag aanleiding zou kunnen zijn om gebruik te maken van een nieuwe regel van de wereldschaakbond. Die zegt dat iedere oud-wereldkampioen of speler met een rating boven de 2.700 die een miljoen dollar meebrengt, Topalov mag uitdagen. Erg waarschijnlijk lijkt het niet. Anand reageerde met een ontwijkend wegwerpgebaar. Topalov zag een praktisch bezwaar. 'Vishy is geplaatst voor het WK-toernooi van 2007. Daar kan hij gratis om de titel spelen.'

Van de Nederlanders had Sergei Tiviakov de meeste reden om tevreden te zijn. Hij won zijn laatste partij van Gata Kamsky en eindigde op de gedeelde zevende plaats. Loek van Wely had het minstens zo goed kunnen doen als Tiviakov als hij zijn kansen beter had benut. In de voorlaatste ronde miste hij de winst tegen Adams, een dag later slaagde hij er niet in een veelbelovende stand te verzilveren tegen Bacrot. Ivan Sokolov sloot een droef toernooi af met zijn vijfde nederlaag. Uitgerekend tegen Aronian werd hij het slachtoffer van een staaltje huisvlijt. De Armeniër gaat er prat op dat hij nauwelijks studeert, maar dit keer had hij niet meer dan 25 minuten nodig voor de hele partij. Om ieder misverstand te voorkomen benadrukte hij dat het allemaal het werk van zijn secondant was geweest.

In de B-groep leek Magnus Carlsen net naast de promotie naar de hoofdgroep van volgend jaar te grijpen. De Noor (15) deelde de eerste plaats met Alexander Motylev. Het reglement besliste in het voordeel van de Rus, omdat hij de onderlinge partij won. Bij de prijsuitreiking kwam het allemaal goed. Tot zichtbare vreugde van Carlsen maakte het organisatiecomité bekend dat ook hij volgend jaar uitgenodigd zal worden.

    • Dirk Jan ten Geuzendam